Naar homepage
Buitenland

Vastgelopen containerschip in Suezkanaal is weer los

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vastgelopen containerschip in Suezkanaal is weer los

Het containerschip dat dagenlang het Suezkanaal blokkeerde, is losgetrokken. Even na 15.00 uur was het gigantische schip helemaal los van de kant en kon de scheepvaart worden hervat.

"Toen we eenmaal zover waren, kwam bij de mannen ook wel de ontlading," vertelt directeur Peter Berdowski in Nieuws en Co. Een dochteronderneming van zijn Nederlandse bedrijf Boskalis hielp bij het lostrekken. "We zijn harstikke blij en opgelucht dat het zo snel gelukt is."

De blokkade begon dinsdag, toen de Ever Given bij harde wind in problemen kwam en dwars kwam te liggen. Het schip is 400 meter lang en aangezien het kanaal op dat punt 300 meter breed is, kon er niets meer door.

Het leverde een grote strop op voor de wereldhandel: honderden schepen kwamen in de file en andere schepen waren genoodzaakt om een grote omweg om Afrika heen te maken.

Sleepschepen

Voor het vlottrekken van het 224.000 ton wegende containerschip werd ongeveer 30.000 kubieke meter zand gebaggerd, zegt Boskalis. Elf sleepboten en twee zeesleepboten waren bij de operatie betrokken.

Die sleepboten kwamen er niet zomaar. "Normaal gebeurt er op de Rode Zee niet veel, dus ze waren niet in de buurt." Maar toen ze er wel waren, was het zo opgelost. "Het is goed dat zodra ze er zijn we binnen een dag klaar zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie