Buitenland
NOSNTR

Zware aardbeving in Turkije en Griekenland, zes doden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zware aardbeving in Turkije en Griekenland, zes doden

In de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije is een aardbeving geweest. Het epicentrum lag ten noorden van het Griekse eiland Samos en de beving had een kracht van 6,7. In Turkije zijn zeker zes mensen om het leven gekomen, van wie één door verdrinking. Tot nu toe zijn er meer dan 200 gewonden bekend.

"De Turkse autoriteiten melden daarnaast dat er in twaalf ingestorte gebouwen wordt gekeken naar mensen onder het puin. De kans is dan ook groot dat het aantal slachtoffers nog flink zal oplopen. Ook op het eiland Samos zijn twee scholieren omgekomen nadat een muur op hen viel", vertelt correspondent Mitra Nazar in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

De burgemeester van de Turkse kustplaats Izmir zegt dat de schade daar groot is. Tegen CNN Türk zegt hij dat zeker twintig gebouwen zijn ingestort. Boven de stad zijn rookpluimen te zien. Er zouden mensen onder het puin van de ingestorte gebouwen liggen. Daarnaast kwamen de Turkse autoriteiten met een waarschuwing voor een tsunami.

Nederland biedt steun waar nodig

De Turkse president Erdoğan laat op Twitter weten alle beschikbare hulp in te zetten. Verschillende opsporings- en reddingsteams zijn onderweg naar Izmir voor noodhulp. Ook helpen veel burgers mee te zoeken naar mensen onder het puin. De autoriteiten roepen inwoners van Izmir op de telefoonlijn vrij te houden en niet de weg op te gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in de buurt van Izmir op de instructies van lokale autoriteiten op te volgen en familie op de hoogte van de situatie te brengen. Premier Rutte zegt mee te leven met de getroffen landen en heeft hulp uit Nederland aangeboden.

N&C Turkije

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie