Buitenland
VPRO

Marokkaanse automobilisten zijn valse parkeerwachters beu

foto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokkaanse automobilisten zijn valse parkeerwachters beu

Het is opletten geblazen in Marokko, als je je auto wil parkeren. Want op allerlei plekken zijn valse parkeerwachters actief, vertelt correspondent Samira Jadir in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Marokko

Valse parkeerwachters

Deze parkeerwachters komen je 'helpen' met het inparkeren van je auto, zegt Jadir. "En dat terwijl je daar als automobilist niet om hebt gevraagd." Voor deze 'service' vragen de zelfbenoemde parkeerwachters geld. Veel mensen geven dat, uit vrees dat hun auto wordt beschadigd met een paar krassen, legt de correspondent uit.

In onderstaande video is te zien dat een automobilist ruzie krijgt met een parkeerwachter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het is altijd spannend als je ineens een parkeerwachter uit het niets tevoorschijn ziet komen. Dan gaan ze heel demonstratief je een plek aanwijzen, ook al heb je die zelf ook al gezien. Dan weet je dat hij betaald wil worden voor zijn service."

De meeste automobilisten roepen al jaren op tot een grootschalige boycot. "De hashtag #boycottmoulgilet (vertaald: boycot de hesjes) is al jaren in Marokko trending.

Op deze Facebook-pagina wordt de spot gedreven met de valse parkeerwachters: ze zijn zelfs op de maan te vinden.

foto: Facebook

Parkeerstress niet voorbij

Wat wordt er gedaan om dit probleem te bestrijden? "In sommige Marokkaanse steden worden borden geplaatst op parkeerterreinen hoeveel het kost om te parkeren. Op die manier weten de automobilisten wat de prijs ervan is. Ook hebben de gelegitimeerde parkeerwachters een servicecode op hun gele hesje." Maar ondanks deze maatregelen is de parkeerstress voorlopig niet voorbij voor Marokkaanse automobilisten, vreest Jadir. Bovendien speelt het probleem ook in buurland Algerije.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie