Buitenland
WNL

Europarlementariër Groothuis (VVD): Europa moet overschakelen op oorlogseconomie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europarlementariër Groothuis (VVD): Europa moet overschakelen op oorlogseconomie

Als het aan VVD-Europarlementariër Bart Groothuis ligt, moet de Europese Unie nu overschakelen op een oorlogseconomie. "Dat moet absoluut gebeuren. Het zou me tegenvallen als Von der Leyen (voorzitter Europese Commissie, red.) morgen bij de State of Union daar niet mee komt", zegt Groothuis bij Sven op 1.

Volgens Groothuis heeft het ook te maken met de manier hoe je omgaat met bondgenoten. "Geef ons de licenties om in Nederland een fabriek te beginnen. Geef ons licenties ook vanuit Franse of Italiaanse defensieproducenten om een fabriek te starten om de productie omhoog te brengen."

Poetin

Groothuis waarschuwt dat ook Poetin overschakelt op oorlogseconomie. "Ons militair vermogen is te laag. We hebben gezien waar dat toe kan leiden. Poetins calculatie was: Europa is militair onvoldoende bemand en de Amerikanen zijn slap."

Groothuis trekt een vergelijking met het recente conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. "Militaire zwakte wordt tegenwoordig gezien als een vrijbrief om binnen te vallen. Dus we zullen ervoor moeten zorgen dat onze productie rap omhoog gaat."

Spionageprogramma

Waar de VVD-Europarlementariër zich ook zorgen over maakt, is dat landen als Rusland, China en Iran "een offensief spionageprogramma tegen ons hebben". Daarom roept de Groothuis op dat er een lijst komt, vanuit Brussel, die studenten uit die landen weert van strategische studies. "En van vitale onderdelen van onze samenleving, zoals een 5G-telecom-operator. Daar gaat straks al onze data doorheen. Op die plek heb je controle nodig."

Europese samenwerking

Groothuis pleit ook voor meer samenwerking op defensie binnen de Europese Unie. Zo moeten lidstaten samenwerken om munitie te produceren en is hij voorstander van een gezamenlijke kustwacht. "Von der Leyen kan grote woorden gebruiken morgen over defensie, maar als ze geen concrete dingen aankondigt, dan valt dat mij vies tegen."

De VVD'er wil dat de defensieapparaten van Europese lidstaten beter gaan samenwerken, al wil hij de woorden ‘Europees leger’ niet in de mond nemen. Maar "vanzelfsprekend ben ik voor integratie in Europa, zodat we elkaar kunnen verdedigen", gaat hij verder. "Want nu zijn we niet in staat om onszelf te verdedigen." Volgens Groothuis moeten wij terug naar een systeem zoals tijdens de Koude Oorlog. "Toen had je een NAVO-commandant die de baas was van sommige 'capabilities' en had je iemand waar je naar luisterde."

VVD-Europarlementariër Bart Groothuis (13 september 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie