Buitenland
NOS

Finland overweegt hek langs Russische grens: 'Beducht voor vluchtelingen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Finland overweegt hek langs Russische grens: 'Beducht voor vluchtelingen'

Het Finse parlement buigt zich deze week over het voorstel om een hek langs de grens met Rusland te bouwen. Waarom? In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met Adriaan van der Hoeven, voormalige universitair docent Finse literatuur en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Video niet beschikbaar

"Er komt eerst een pilot. Ze gaan een stukje van een aantal kilometers bouwen om te kijken hoe dat werkt en hoe de landeigenaren reageren", aldus Van der Hoeven. "Het zou heel goed kunnen dat er over een jaar of 3, 4 delen van het hek echt gebouwd zijn. Of het veel effect zal hebben, is natuurlijk de vraag."

'Finnen zijn op hun hoede'

"Finland wil zich beschermen tegen de mensen die de grens over willen. Dat zijn mogelijk vluchtelingenstromen of Russen die hun land willen ontvluchten om niet in dienst te hoeven. De Finnen zijn beducht voor dat soort groepen", weet Van der Hoeven. "Finland heeft een enorme geschiedenis met Rusland en de Sovjet-Unie. Daar hebben ze heel veel van geleerd. Het woord bang is niet op zijn plaats, maar ze zijn op hun hoede."

'Trots dat ze de Russen begrepen'

"Het hangt ervan af over welke tijd je spreekt, maar nu konden de Russen gewoon de grens over", zegt Van der Hoeven. "Na de val van de Berlijnse muur konden de Russen ook in Finland zomaar huizen kopen om daar vakantie te houden bijvoorbeeld. De Finnen waren er altijd wel een beetje trots op dat ze veel van de Russen begrepen en meer handel mee dreven dan andere Europese landen."

Van der Hoeven: "In 2018 kwam het gesprek over een hek al op gang, maar dat was dan tegen de wilde zwijnen die ziektes overbrachten. Toen was het hek veel te duur."

oog finland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie