Buitenland
NOS

Israël en Palestijnse Autoriteit maken afspraken over verminderen spanningen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël en Palestijnse Autoriteit maken afspraken over verminderen spanningen

Hoge Palestijnse en Israëlische functionarissen hebben bij een overleg in Jordanië afspraken gemaakt over het verminderen van spanningen. Correspondent Nasrah Habiballah is in Tel Aviv en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Israel en Palestijnse Autoriteiten maken afspraken over verminderen spanningen

Eerste keer

Israël zei na de ontmoeting onder meer dat het de komende vier maanden geen nieuwe nederzettingen zal aankondigen op de bezette Westelijke Jordaanoever, maar het is nog onduidelijk wat dit in de praktijk precies gaat betekenen. De Palestijnse Autoriteit hervat de coördinatie van het veiligheidsbeleid met Israël. "Die samenwerking is niet nieuw, maar vorige maand zette de Palestijnse autoriteit de samenwerking stop nadat 9 Palestijnen om het leven kwamen. Ook Israël heeft een belofte gemaakt", vertelt Habiballah.

Beide partijen willen elkaar volgend maand in de Egyptische stad Sharm-el-Sheikh opnieuw spreken. Het was een van de eerste keren in tijden dat hoge functionarissen weer met elkaar praatten.

Brand

Toch ging het snel weer mis. "Een groep Israëlische kolonisten is gisteren naar de westelijke Jordaanoever toegegaan om wraak te nemen omdat eerder een Palestijn twee Israëliërs doodde", aldus Habiballah. "De groep kolonisten staken van alles in brand, ongeveer honderd Palestijnen zouden gewond zijn geraakt."

item israel

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie