Buitenland
EONOS

Voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer: 'Dramatische beslissing om uit Afghanistan te vertrekken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer: 'Dramatische beslissing om uit Afghanistan te vertrekken'

Volgens Jaap de Hoop Scheffer, voormalig-secretaris generaal van de NAVO, is het "een dramatische beslissing" van president Biden om helemaal weg te gaan uit Afghanistan. "Dit is een verschrikkelijk einde van een missie die meer dan twintig jaar duurde," zegt De Hoop Scheffer in Langs de Lijn en Omstreken.

Jaap de Hoop Scheffer was in zijn tijd als Secretaris-Generaal van de NAVO zeer nauw betrokken bij de missie in Afghanistan. "Deze operatie heeft mijn mandaat getekend, en nu zie je het op deze manier aflopen. Dat doet persoonlijk wel iets met je."

"Het is echt een dramatische beslissing van president Biden om daar helemaal weg te gaan," vindt de Hoop Scheffer. "Als je wereldmacht wilt zijn, dan hoort daar verantwoordelijkheid bij. Je kunt niet afzijdig blijven. Dit is een majeure misser, en dat blijft aan Biden kleven. Hij zegt vaak ‘America is back’, nou: Amerika is weg. Met alle gevolgen van dien voor onder meer Afghaanse vrouwen en kinderen. Het is een dramatische beslissing gebleken."

Amerikaans-Britse enclave

Op dit moment zijn er nog tienduizenden mensen op het vliegveld van Kabul die het land willen verlaten. "De Amerikanen beveiligen de luchthaven samen met Britse militairen. De vraag is nu: hoelang zullen de Taliban accepteren dat er een Amerikaans-Britse enclave is in Afghanistan? Ik denk nog wel even, want ze hebben geen belang bij gedode mensen uit Amerika of andere expats. Maar het duurt niet eeuwig," vertelt de oud-chef van de NAVO. "Ik ben vaak op die luchthaven geweest: Er is slechts één start- en landingsbaan. Als daar iets mee gebeurt, is het helemaal over en uit."

Jaap de Hoop Scheffer over Afghanistan

Ster advertentie
Ster advertentie