Buitenland
VPRO

Heilig bloed voorspelt onheil in Napels

foto: EPA/CIRO FUSCO
  1. Nieuwschevron right
  2. Heilig bloed voorspelt onheil in Napels

‘Il sangue si è sciolto’, oftewel 'het bloed is vloeibaar'. Napels heeft een aanvraag gedaan om het wonder van San Gennaro tot Unesco werelderfgoed te verklaren. Tijdens een driejaarlijks heilig ritueel moet het gestolde bloed van San Gennaro weer vloeien, gebeurt dat niet dan staat er onheil te gebeuren volgens de Napolitanen, vertelt Italië-correspondent Angelo van Schaik in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Italië

Het wonder van San Gennaro

San Gennaro is de heilige Januarius van Benevento, een derde-eeuwse martelaar, en beschermheilige van Napels. Het bloed van deze martelaar wordt bewaard in een ampul in de Dom van de stad. Drie keer per jaar komt die ampul tevoorschijn om het gestolde bloed middels een ritueel en gebed weer vloeibaar te laten worden. Als het dan weer vloeibaar wordt dan heeft zich het wonder van San Gennaro weer voorgedaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cultureel erfgoed

Dat hele ritueel, dat bestaat uit een mis, het tevoorschijn halen van de ampul en de gebeden, is nu door het bisdom Napels, het ministerie van Cultuur en de gemeente Napels voorgesteld om toe te voegen aan het immateriële cultureel erfgoed. Zoals ook de Napolitaanse pizza en de koffie uit die stad op de lijst staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onheil

Het is eerder voorgekomen dat het bloed niet vloeibaar werd en onheil losbrak. In 1939 en 1940 vlak voor de Tweede Wereldoorlog. In 1973 net voordat er een cholera epidemie uitbrak in de stad. In 1980 waarna een aardbeving volgde en ook in december 2020 werd het bloed niet vloeibaar. Een teken volgens de Napolitanen dat de corona-pandemie nog niet voorbij was. "Je kan het toeval noemen, Napolitanen zijn er vast van overtuigd dat het dat niet is", vertelt van Schaik.

Wil je meer weten over het wonder van San Gennaro? Lees hier meer:

A priceless treasure illustrating the relationship between Naples and its Patron

San Gennaro cult nominated for UNESCO world heritage site

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie