Buitenland
BNNVARA

Lampedusa herdenkt de grote scheepsramp van 10 jaar geleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lampedusa herdenkt de grote scheepsramp van 10 jaar geleden

Het is tien jaar geleden dat een vrachtschip met 500 vluchtelingen voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa zonk. De ramp eiste het leven van honderden mensen. Op de nacht van 2 op 3 oktober herdenkt het eiland de ramp. Milka Yemane, oprichter van vluchtelingenorganisatie Lemat en raadslid voor GroenLinks in Amsterdam, is aanwezig bij de herdenking. Dat vertelt ze in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

In 2016, drie jaar na de ramp, reisde Yemane voor het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) naar Lampedusa om daar gevluchte mensen te helpen. Daar werden aankomstcentra opgericht en ondersteunde het COA de Italiaanse autoriteiten. "Er was toen goede moed, het was de tijd van 'Wir schaffen das'."

Destijds was een nieuwe EU-verordening van kracht waar gestreefd werd naar betere opvang en herverdeling van vluchtelingen. Yemane vertelt dat er een optimistische sfeer op het eiland hing, vooral vergeleken met nu.

Tunesië-deal

De Europese Unie probeert de situatie nu onder controle te krijgen door deals te sluiten met landen als Tunesië. Afgesproken is dat Tunesië in ruil voor miljoenen euro's actief vluchtelingen gaat tegenhouden bij de Europese grenzen.

Yemane heeft de afgelopen dagen met hulpverleners gesproken op Lampedusa. Zij zijn niet te spreken over deze deal, vertelt het raadslid. "Zij geven aan dat ze een record aantal landingen (boten die aanmeren) hebben gehad. Dit soort deals zijn niet gebaseerd op feiten, niet op het honoreren van mensenrechten, niet op solidariteit. Ze zijn alleen maar ingegeven vanuit angst. Er is totaal niet gekeken naar hoe migratie en asiel werken."

Herdenken

Lampedusa staat deze dagen volop stil bij de ramp. Gisteren was Yemane bij een tentoonstelling die in het museum van Lampedusa werd geopend, waar portretten van overlevenden van de ramp te zien zijn. Daar hield het raadslid het 'even niet droog' vertelt ze. "We blijven elk jaar herdenken tot het beter wordt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie