Buitenland
KRO-NCRV

Minister Hoekstra trekt extra geld uit voor berechting oorlogsmisdaden Oekraïne

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Hoekstra trekt extra geld uit voor berechting oorlogsmisdaden Oekraïne

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken trekt drie miljoen euro uit in de strijd voor gerechtigheid voor slachtoffers van oorlogsmisdaden in Oekraïne. Dat zegt hij bij Spraakmakers.

De minister zegt één miljoen euro extra uit te trekken voor het Internationaal Strafhof, de VN én voor vrouwen en mannen die tijdens de oorlog slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Dit doet hij aan de vooravond van de grote internationale conferentie die Nederland vanaf morgen organiseert in Den Haag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Internationale accountability conferentie

Doel van de conferentie is om de verschillende initiatieven die er zijn voor Oekraïne op het gebied van waarheidsvinding en gerechtigheid, te versterken en coördineren. Vanaf woensdagavond zijn ruim dertig ministers van Buitenlandse Zaken en staatssecretarissen aanwezig in Den Haag, waaronder de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba.

Coördineren initiatieven

Hoekstra: "We hebben de afgelopen maanden gezien dat veel landen zeggen dat het onacceptabel is wat er gebeurd." Veel landen willen hulp op dit gebied toezeggen, maar volgens Hoekstra zijn de verschillende initiatieven nu te versnippert. Volgens de minister zou het mooi zijn als Oekraïne zelf bewijzen verzamelt, maar door de oorlog hebben zij maar beperkte mogelijkheden om zich hiermee bezig te houden.

Naast coördinatie wil Hoekstra ook de actiebereidheid van de internationale gemeenschap vergroten. "Je wilt dat landen zich committeren om hier politieagenten naartoe te sturen zoals onze eigen marechaussee die daar geweldig werk heeft gedaan."

Nederland

Voor de minister van Buitenlandse Zaken ligt het voor de hand dat juist Nederland deze conferentie organiseert. Dat komt door onze ervaring in het onderzoek met de MH17 en het past volgens hem in de Nederlandse traditie "die gaat over recht, gerechtigheid en vrede".

"We willen voor zo veel mogelijk mensen gerechtigheid", zegt Hoekstra die onlangs nog in Kiev en Irpin was en daar met verschillende Oekraïense burgers sprak. "Wat zij hebben meegemaakt is met geen pen te beschrijven", zegt hij.

Lang en taai proces

Hoekstra erkent dat het "een lang en taai proces" wordt om de uiteindelijke schuldigen ook écht voor het gerecht en Internationaal Strafhof te krijgen. "Van Mladic werd óók gezegd: dat gaat nooit lukken." De minister rekent op een traject van jaren. "Maar het gaat over zulke wezenlijke verschrikkelijkheden; de slachtoffers en families verdienen het dat we ons maximaal inzetten om te zorgen voor gerechtigheid."

Video niet beschikbaar

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie