Buitenland
WNL

Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma: Nederland voortrekkersrol bij oplossen van voedselcrisis

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma: Nederland voortrekkersrol bij oplossen van voedselcrisis

Oud-topman van chemie-multinational DSM Feike Sijbesma maakt zich grote zorgen over dreigende hongersnoden als gevolg van de oorlog in Oekraïne en ziet voor ons land een voortrekkersrol bij het oplossen daarvan. “Zeker op de lange termijn kunnen we met onze innovaties een belangrijke bijdrage leveren”, zei de topfunctionaris in het radioprogramma Sven op 1.

Sijbesma deelt de bezorgde woorden van de baas van de Wereldbank, David Malpass. Die sprak eerder vandaag over een “crisis in een crisis”. De allerarmsten gaan volgens hem “niet alleen minder eten, maar houden ook minder geld over voor andere zaken, zoals scholing.” Sijbesma (zelf klimaatleider van die Wereldbank): “Rusland en Oekraïne produceren samen ongeveer 30 procent van het graan ter wereld. In Oekraïne dreigt nu een reductie van tot wel 50 procent en dat leidt tot grote problemen.”

Voedselsubsidie op korte termijn

Op korte termijn moeten rijke westerse landen – via de Wereldbank en het IMF – daarom volgens Sijbesma hun verantwoordelijkheid nemen en landen met dreigende hongersnood financieel helpen met onder meer subsidies voor de productie van voedsel. “Dat is in de eerste plaats onze humanitaire verplichting. Daarnaast is het ook in ons eigen belang, want dit zal anders leiden tot een nog hogere migratiedruk, die toch al torenhoog is”, aldus de Nederlandse topfunctionaris.

Landbouwinnovaties op lange termijn

Voor de langere termijn is Sijbesma van mening dat landen zelfvoorzienend moeten worden. “De oplossing ligt daarbij in nieuwe landbouwtechnieken om te investeren in fabrieken in Afrika, zodat men het zelf kan.” Bij de volgende klimaattop moet Nederland bij uitstek met “landbouwinnovaties” komen, omdat ons land veel expertise op dat gebied bezit.

Zelf voegt Sijbesma al de daad bij het woord, door met zijn ‘Africa Improved Foods’ de eigen voedselproductie in Afrika al naar een hoger niveau te tillen. Hij sluit langjarige afnamecontracten af met boeren en zet ter plaatse ook zelf fabrieken neer voor de lokale voedselvoorziening.

Feike Sijbesma (21 april 2022) - Sven op 1

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie