Buitenland
NOSNTR

Europese Commissie presenteert vijf-jarenplan om van Russisch gas af te komen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese Commissie presenteert vijf-jarenplan om van Russisch gas af te komen

De Europese Commissie waarschuwde eerder voor het rampscenario van een volledige Russische gasstop. Vandaag presenteerde de Europese Commissie een plan om binnen vijf jaar compleet onafhankelijk te zijn van Russisch gas. Correspondent Kysia Hekster was in Brussel en vertelt wat die plannen inhouden in Nieuws en Co.

Europese Commissie maakt energieplan na stop van Russisch gas

Geen nieuwe plannen

Hekster vertelt wat de Europese Commissie wil veranderen: "Er moeten eigenlijk heel veel dingen tegelijk gebeuren. Er moet minder energie verbruikt worden en dat doe je door bijvoorbeeld huizen beter te isoleren. Er komen ook strengere eisen voor apparaten die heel veel energie slurpen. Tegelijkertijd moet er meer hernieuwbare energie gebruikt worden, en ook daar komen strengere eisen voor. In 2030 wil de commissie dat 45% van de energie hernieuwbaar is. Heel concreet is een van de voorstellen dat vanaf 2025 verplicht zonnepanelen op gebouwen komen en in 2029 moet dat ook voor huizen gaan gelden. Daarnaast heb je gas dat wel nog nodig is, en dat wil de commissie niet uit Rusland halen, maar uit andere landen of in andere vormen, bijvoorbeeld vloeibaar gas uit Amerika."

"Op zich zijn de meeste plannen niet nieuw. Vorig jaar kwam de Commissie met een heel ambitieus klimaatplan, The Green Deal. Heel veel van de dingen die we nu hebben gezien zijn toen ook al gepresenteerd, nu gaat het niet alleen om het klimaat maar ook om de veiligheid zeggen ze hier. Sinds de oorlog in Rusland is het besef doorgedrongen dat Rusland niet altijd gas levert. Bijvoorbeeld Polen en Bulgarije merken dat nu en nu willen ze er zo snel mogelijk vanaf."

Hoge prijs

"Nu moet The Green Deal aangescherpt worden. Die zonnepanelen zijn bijvoorbeeld wel nieuw, dus het is wel echt spannend of het allemaal gaat lukken. Ambitieus en kostbaar zijn de plannen. Er is ongeveer 300 miljard euro voor nodig, maar de commissie zegt daarbij; dat klinkt veel en dat is ook veel maar we geven nu ieder jaar 100 miljard vanuit de Europese Unie aan Rusland, en dat hoeven we straks niet meer te doen."

"Er zijn reacties binnengekomen van GroenLinks en de VVD in het Europees parlement. GroenLinks zegt aan de ene kant blij te zijn dat de commissie nu nog meer in zet op energiebesparing en hernieuwbare energie. Bas Eikhout van GroenLinks zegt; 'hoe meer we daar op inzetten, hoe minder gas en olie we nodig hebben', maar hij is tegelijkertijd ook kritisch en vindt dat de commissie nog veel te veel geld stopt in de gasinfrastructuur. De VVD heeft ook gereageerd. De Commissie maakt het namelijk makkelijker om vergunningen af te geven voor biomethaan. Jan Huitema zegt dat dit goed is voor de boeren. Zij kunnen dat op grote schaal produceren en daarmee een nieuw verdienmodel aanboren."

item kysia

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie