Buitenland
NOS

Begrafenisondernemer Mourad Baddaou reist af naar Turkije om te helpen bij Islamitische begrafenisrituelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Begrafenisondernemer Mourad Baddaou reist af naar Turkije om te helpen bij Islamitische begrafenisrituelen

Door de enorme hoeveelheid doden is er na de aardbeving in Turkije en Syrië een tekort aan Kaffans, oftewel lijkwades. Die zijn nodig om moslims op rituele wijze te kunnen begraven. De Amsterdamse stichting Najiba deed een oproep om lijkwades te doneren. Een buslading vol gaat vrijdagmiddag richting Turkije. Initiatiefnemer en begrafenisondernemer Mourad Baddaou gaat zelf ook mee. Sander van Hoorn maakte een verslag voor het NOS Radio 1 Journaal.

Het inwikkelen van een overledene is in de Islam een belangrijke traditie. Overledenen worden begraven in een Kafan, een eenvoudige witte doek.

Lichamen op straat

"Er is in Turkije nu een enorm tekort aan deze lijkwades," zegt Baddaou. Op video's uit het aardbevingsgebied is te zien hoe de straten voor de ziekenhuizen vol liggen met lijkzakken. Dat laat zien dat er niet alleen een tekort is aan de lijkzakken, maar dat er ook niet genoeg mensen zijn om de overledenen ritueel te begraven.

Daarom gaat Baddaou samen met een vriend mee naar Turkije: "De meeste lijken liggen bij de stad Kahramanmaras. Aan ons werd gevraagd of we daar naartoe willen gaan. Dus dat gaan we natuurlijk ook doen."

Ritueel wassen

"Het ritueel wassen voor de begrafenis is erg belangrijk in de Islam," vertelt Baddaou, "Je moet weer teruggaan naar de schepper als schoon persoon."

"De wassing begint bij handen, mond en het geslachtsdeel," legt Baddaou uit, "Dat is de kleine wassing. Bij de grote wassing wassen we het lichaam van hoofd tot teen. Daarna wordt het lichaam gewikkeld in een lijkgewaad."

Als het lichaam is ingewikkeld, volgt het dodengebed: "Daarna houden we een zogenoemde 'smeekbede', daarin vragen we eigenlijk moge Allah hem of haar het paradijs schenken, hem of haar beschermen tegen de bestraffing van het graf en de nabestaanden geduld en kracht geven."

Begrafenisondernemer zamelt lijkwades in voor Turkije en Syrië

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie