Naar homepage
Buitenland

'China bouwde bijna 400 interneringskampen in provincie Xinjian in drie jaar'
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'China bouwde bijna 400 interneringskampen in provincie Xinjian in drie jaar'

China heeft in de afgelopen drie jaar 380 interneringskampen gebouwd in de noordwestelijke regio Xinjiang, meldt een Australische denktank op basis van satellietbeelden. De kampen worden gebruikt om Oeigoeren en andere moslimminderheden gevangen te zetten. Het Australian Strategic Policy Institute (ASPI) stelt dat 14 van de 380 kampen nog in aanbouw zijn.

De onderzoekers onderscheiden vier categorie├źn, van minder streng bewaakte 'heropvoedingskampen' tot zwaarbewaakte gevangenissen. Ze denken dat de meeste interneringscentra in de regio nu in kaart zijn gebracht.

Stijn Deklerck onderzoekt voor Amnesty International de situatie in Xinjian. Ook hij denkt dat de onderzoekers gelijk kunnen hebben. "China wisselt steeds van verhaal. Eerst waren het vrijwillige kampen, toen voor een beroepsopleiding. Maar nu neemt de druk langzaam toe," zegt hij in Nieuws en Co.

Wat er precies gebeurt in de kampen, is onduidelijk. "Er zijn verschillende berichten, maar het is moeilijk om precies te weten wat er met wie gebeurd is. Sommigen staan onder zware controle, of moeten zich blijven melden voor scholing. Anderen worden verplicht in China aan het werk gesteld, of verdwijnen in gevangenissen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie