Buitenland
KRO-NCRV

Opvallende speech van Obama: 'Nog nooit in de geschiedenis heeft een oud-president zó over zijn opvolger gesproken'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Opvallende speech van Obama: 'Nog nooit in de geschiedenis heeft een oud-president zó over zijn opvolger gesproken'

Vannacht heeft oud-president Barack Obama zich hard uitgesproken tegen zijn opvolger Donald Trump. De afgelopen dagen is de democratische conventie in volle gang. Volgens Obama hebben "de president en de mensen om hem heen aangetoond niet te geloven in de principes van de democratie".

Amerikakenner Victor Vlam reageert in Spraakmakers op de speech. "Het is echt opvallend, de harde woorden van Obama. Nog nooit in de geschiedenis heeft een oud-president zó over zijn opvolger gesproken. Het is heel uniek wat hij zegt." Vlam reageert daarmee op de stelling in Stand.nl De democratie in Amerika staat op het spel. "Deze woorden kan je alleen maar uitspreken als je het echt meent", legt Vlam uit. "Het kan geen verkiezingsretoriek zijn. Het zijn heel zware aantijgen die je alleen kan doen als je het echt meent."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De grote vraag is natuurlijk: gaat het democraten wat opleveren? "Ik ben sceptisch", reageert Vlam. "De meeste mensen nemen een beslissing op wie ze gaan stemmen op basis van veel simpelere dingen, wie is goed voor mijn financiën, wie deelt mijn waarden. Dat is veel belangrijker bij verkiezingen dan zoiets abstracts als 'democratie'. Mensen die hard getroffen zijn door de economische crisis, die kijken wat kandidaten doen voor de economie. Als je je baan kwijt bent en je hebt moeite om rond te komen, weet ik niet of je veel geeft om hoe de democratie ervoor staat."

'De speech was een roeping'

Vlam weet dus niet of het de democraten windeieren gaat leggen, maar hij begrijpt het wel. "Het voelde een soort roeping, deze speech die Obama vannacht gaf. Obama is een van de weinige mensen die nog heel veel populariteit geniet in de Verenigde Staten. Zestig procent van het land heeft waardering voor hem, daar zit zelfs een deel van de republikeinen bij. Dat is uniek in het verdeelde Verenigde Staten. Hij als staatsman is een van de weinige die deze uitspraken kan doen."

Trump reageerde eerder deze week op Michelle Obama. In een videoboodschap zei de voormalige first lady dat "het hem boven het hoofd groeit". Ook zei ze: "Telkens als we naar dit Witte Huis kijken voor een beetje leiderschap of troost of enige schijn van standvastigheid, krijgen we in plaats daarvan chaos, verdeeldheid en een totaal en volkomen gebrek aan empathie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar Trump reageerde door te zeggen dat hij mede in het Witte Huis zit, omdat de Obama's het 'verpest' hebben. Vlam legt uit: "Er zijn dingen die Obama's niet goed hebben gedaan, er zijn dingen die Trump niet goed heeft gedaan. Je kunt oprecht verschillen van mening over het beleid van een bepaalde president. Het is moeilijker om te verschillen van mening over de Amerikaanse democratie. Daar gebeuren dingen die heel erg zorgelijk zijn. Een van de belangrijkste voorwaarden, als je op iemand gaat stemmen, is dat diegene de grenzen van de democratie respecteren. Trump heeft dat de afgelopen jaren vaak níet gedaan."

Stand.nl: De democratie in Amerika staat op het spel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie