Buitenland
VPRO

'Zonder Amerika was Kiev nu Russisch geweest'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zonder Amerika was Kiev nu Russisch geweest'

'Dit wordt geen moment van bloemen geven en complimenten uitdelen', zo stelde Josep Borrell, de buitenland-chef van de EU, in zijn jaarlijkse toespraak voor EU-ambassadeurs. In een venijnig betoog laakte hij het trage handelen van de Unie aan het begin van de oorlog. Bovendien stelde hij dat we jarenlang onze ogen hebben gesloten voor de afhankelijkheid van landen als Rusland, China en de VS. "Hij heeft een zelfkritisch verhaal gehouden, wat vrij zeldzaam is in Europa," stelt René Cuperus in Bureau Buitenland.

EU bevindt zich in een ‘perfect storm’

Telkens een stap te laat

Als Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid is Borrell een van de belangrijkste figuren om het buitenlandbeleid van de Europese Unie vorm te geven. Volgens de Spaanse oud-minister van Buitenlandse zaken komt de EU op geopolitiek gebied telkens een stap te laat, vooral wat betreft de oorlog in Oekraïne.

Cuperus beaamt dat: "Het klopt dat Europa geopolitiek erg naïef is geweest en eigenlijk deze oorlog nooit heeft zien aankomen." Het laat volgens Cuperus vooral de afhankelijkheid van Amerika op militair vlak zien. "Je zou zelfs heel bot kunnen zeggen: zonder Amerika was Kiev nu Russisch geweest."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veranderingen op komst

Toch benoemt Borrell niet de veranderingen die binnen de EU in gang zijn gezet sinds het begin van de oorlog, terwijl er volgens Cuperus inmiddels wél veel gebeurt. "Het kwartje is wel gevallen", zo stelt hij. "Er gebeurt vooral veel op het gebied van industriebeleid. We willen bijvoorbeeld onafhankelijker worden van chips-leveranciers, ook medicijnen en waterstof." Ook op militair gebied zijn er veranderingen op komst. "Op defensiegebied zijn er wel wat stappen, met grote interventiemachten die opeens mogelijk zijn in Europa."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie