Buitenland
NOS

Vermoedelijke lichamen vermiste Brit en Braziliaan gevonden in Amazone

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vermoedelijke lichamen vermiste Brit en Braziliaan gevonden in Amazone

De lichamen van de vermiste Britse journalist Dom Phillips en de Braziliaanse onderzoeker Bruno Pereira zijn zeer waarschijnlijk aangetroffen in de Amazone. Dat heeft de Braziliaanse politie bekendgemaakt. Contact met correspondent Nina Jurna in het NOS Radio 1 Journaal.

De lichamen werden gevonden op aanwijzing van een van de verdachten, die heeft bekend verantwoordelijk te zijn. Amarildo da Costa heeft volgens de politie toegegeven de twee te hebben doodgeschoten. De gevonden menselijke resten moeten wel nog officieel geïdentificeerd worden. Dat gebeurt in samenspraak met Interpol.

Bekentenis

Eerder op de avond meldden Braziliaanse media al dat er in de zaak een bekentenis is afgelegd. Journalist Dom Phillips en onderzoeker Bruno Pereira raakten tien dagen geleden vermist in het oerwoud in het noordwesten van Brazilië. Hun lichamen zijn mogelijk in stukken gesneden en in brand gestoken.

"Er waren al twee verdachten aangehouden deze week. Eén daarvan heeft woensdag een bekentenis afgelegd bij de politie en heeft toegegeven dat hij de twee mannen heeft doodgeschoten", zegt Jurna. "Hij is vervolgens met de politie met een boot naar het gebied toegegaan waar de lichamen begraven zouden zijn en daar zijn ook menselijke resten gevonden. Die worden verder onderzocht. Er moet officieel nog DNA worden afgenomen, maar iedereen gaat er van uit dat het om de stoffelijke resten van Dom Phillips en Bruno Pereira gaat."

Volgorde

Phillips schreef onder meer voor het Britse dagblad The Guardian. Hij werkte daarnaast aan een boek over illegale mijnbouw, houtkap en visserij in het gebied. In dat boek zou ook aandacht zijn voor het geweld tegen de oorspronkelijke bewoners en de milieuproblematiek die daarmee gepaard gaan. Pereira was naast onderzoeker ook activist.

"Een echt chronologische volgorde van gebeurtenissen verwacht ik komende dagen", aldus Jurna. "Wat in ieder geval bekend is, is dat deze twee verdachten in de illegale visserij zijn en dat Dom Phillips veel over dat onderwerp schreef. De kans is groot dat hij samen met Bruno Pereira hen betrapt heeft en dat ze vervolgens in een hinderlaag terecht zijn gekomen en achtervolgd zijn. De verdachte heeft in ieder geval toegegeven dat hij hen heeft doodgeschoten."

r1jn brazilie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie