Buitenland
NOS

Wie is Giorgia Meloni?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is Giorgia Meloni?

Vandaag zijn de laatste politieke campagnebijeenkomsten in Italië, voor de parlementsverkiezingen van komende zondag. De Fratelli d'Italia gaat aan kop in de peilingen. Een uiterst rechtse partij, met de 45-jarige Giorgia Meloni als lijsttrekker. Wie is Meloni?

Wie is Giorgia Meloni

"Ze was op haar 29ste al kamerlid, op haar 31ste werd ze minister van jeugdzaken in de regering Berlusconi, Nu leidt ze sinds 2014 Fratelli D’Italia. Ze is beslist geen onbekende", vertelt Italië-kenner en journalist Aart Heering in NOS Met het Oog op Morgen.

Overwinning

Volgens Heering is het bijna zeker dat Meloni aankomende zondag gaat winnen. "In de opiniepeilingen heeft de door haar praktisch geleide rechtse coalitie 20 punten voorsprong op de linkse coalitie. Daarnaast zijn er kleinere groepen. Maar door het kiesstelsels wat gebruikt wordt, betekent dat een vrijwel zekere overwinning, omdat dat kiesstelsel gunstiger is voor grotere coalities."

Volgende premier

Wordt Meloni dan ook de volgende Italiaanse premier? "Formeel is het niet zeker, want dat ligt aan de president. President Marterella kan beslissen dat hij daar iemand anders geschikter voor acht", vertelt Heering. Maar als de partij van Meloni samen met haar coalitie uitkomt op zo’n 60 procent van de parlementszetels, wordt het volgens Heering moeilijk om haar de formatieopdracht niet te geven.

Populariteit

Voor een lange tijd is Meloni een kleine speler in de politiek geweest. "Het is een enorme sprong geweest. Bij de verkiezingen van maart 2019 kwam Fratelli D’Italia niet verder dan 4,3 procent. Nu staan ze virtueel op 25 tot 27 procent. Dat is voornamelijk te danken aan een massale overloop van Lega per Salivni naar Fratelli D’Italia. De som van de rechtse partijen samen is min of meer hetzelfde gebleven. Zo’n 46 of 47 procent van het totaal. Het verschil is nu dat 3 jaar geleden Salvini de onbetwiste leider van de coalitie was en nu helemaal over is gegaan op Meloni. Berlusconi doet langzamerhand nog een beetje voor spek en bonen mee."

"Daar zijn 2 redenen voor. 1: de capaciteiten van Meloni. Zij is 45, maar ze is al wel 30 jaar actief in de politiek. Ze was op haar 29ste al kamerlid, op haar 31ste werd ze minister van jeugdzaken in de regering Berlusconi, Nu leidt ze sinds 2014 Fratelli D’Italia. Ze is beslist geen onbekende. Ze kan scherp debatteren en een publiek fascineren."

"De andere reden is de deconfiture van Salvini in 2009. In de zomer van dat jaar stond hij verreweg vooraan in de peilingen, met 34 procent. Toen is hij de fout begaan door boven zijn macht te grijpen. Hij bracht toen het kabinet, waar zijn eigen partij deel van uitmaakte, ten val. In de hoop nieuwe verkiezingen te forceren en zelf de regering te gaan leiden. Dat liep helemaal mis. In plaats daarvan kwam er een ander kabinet, waar de Lega niet in zat. Sindsdien heeft Salvini eigenlijk niets meer goed kunnen doen."

Rusland

"Meloni heeft, anders dan Salvini, zich van meet af aan op Atlantisch standpunt gesteld. Zij heeft steeds Poetin veroordeeld. Zij heeft zich achter de steun van Oekraïne, ook wapensteun, gesteld. Zij heeft gezegd dat ze dat zal blijven doen. In dat opzicht is degene die het gevaarlijkste kan zijn voor de Europese eenheid in zake Oekraïne is Salvini en niet Meloni. Meloni is daar consequent geweest. Ze is voor vaccinatie geweest in de Covid crisis en zij is als enige, met haar partij, in de oppositie gegaan. Dat alles met elkaar heeft ervoor gezorgd dat ze gestaag gestegen is in de populariteit."

OOG Miloni

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie