Buitenland
VPRO

Inlichtingendiensten: Rusland wil 'fysiek saboteren' op Europees grondgebied

foto: EPA/SERGEY KOZLOV
  1. Nieuwschevron right
  2. Inlichtingendiensten: Rusland wil 'fysiek saboteren' op Europees grondgebied

Inlichtingendiensten slaan alarm: er zijn aanwijzingen dat Rusland plannen heeft om Europa fysiek te saboteren, bijvoorbeeld door aanvallen op Europese infrastructuur. Dit markeert een nieuwe fase in de Russische inmenging, na eerdere incidenten van spionage en manipulatie. Koen Aartsma, expert op het gebied van Inlichtingen en Veiligheid bij Instituut Clingendael, licht dit verder toe in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Grijs gebied

Onlangs werden twee Duitsers met de Russische nationaliteit gearresteerd voor het voorbereiden van een aanval op militaire en logistieke doelen in Duitsland. Zij deden dat mogelijk in opdracht van het Kremlin. Ook in het VK en Zweden hebben incidenten plaatsgevonden die nogal lijken op sabotage, zoals de herhaaldelijke ontsporing van treinen. "Maar het is lastig te bewijzen wie daar daadwerkelijk achter zit. In dit grijze gebeid kunnen de Russen makkelijk ontkennen dat zij het waren. Dat wordt 'plausible deniability' genoemd", licht Aartsma toe.

Toegenomen sabotagedreiging

Rusland is bekend om zijn brede scala aan strategieën gericht tegen Westerse landen, zoals spionage en politieke beïnvloeding. Maar fysieke sabotage is iets nieuws. "De Russische sabotagedreiging is de afgelopen tijd waarschijnlijk toegenomen, vandaar dat de inlichtingendiensten er nu voor waarschuwen. Maar ze doen dat ook omdat de bewustwording hierover omhoog moet."

Quote

Rusland zegt eigenlijk: we kunnen ook jullie raken

Koen Aartsma

Signaal naar westerse landen

Rusland ziet zichzelf in een 'existentiële strijd' met het Westen en de NAVO, daarom doet het land dit. "Maar daarnaast dient de sabotage als signaal naar westerse landen. Rusland zegt eigenlijk: we kunnen ook jullie raken, dus denk twee keer na voordat je steun verleent aan Oekraïne", aldus Aartsma.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie