Buitenland
VPRO

Nieuwe podcast: Stad in oorlog, Charkiv één jaar onder vuur

foto: Alena Gromfoto: Alena Grom
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe podcast: Stad in oorlog, Charkiv één jaar onder vuur

Verslaggevers Michiel Driebergen en Edwin Koopman van NPO Radio 1 werken aan een vierdelige podcastserie met de naam Stad in oorlog, zo vertellen zij in Bureau Buitenland.

Nieuwe podcastserie: Stad in oorlog

De stad Charkiv is een personage in het verhaal

"De nieuwsstroom over de gevechten in Oekraïne gaat het hele jaar door. Er gebeurt zo ongelooflijk veel. Met deze vierdelige serie proberen wij meer te reflecteren op alles wat er speelt. Het is geen oorlogsreportage, maar we proberen te achterhalen wat de betekenis is geweest van de oorlog. Hoe ingrijpend is het leven van de gewone burgers veranderd na de Russische inval? Het wordt meer documentair. En het bijzondere aan deze serie is dat de stad zelf, Charkiv, ook een personage wordt in het verhaal. Het is de verteller die de luisteraar aan de hand meeneemt."

Indringende portretten van de inwoners en anekdotes worden ingebed in de klanken van de stad. De makers zijn onder andere mee geweest met een ambulanceploeg en met de 'volonteri', de zogenaamde vrijwilligers die naar het front rijden. De bevolking van Charkiv is grotendeels Russischtalig. Wat nu speelt is de vraag: hoe moet het straks verder met Rusland? Want de grens is maar dertig kilometer ervandaan. Hoe moeten de bewoners na alle gewelddadigheden nog verder leven met Russen als buren?

Quote

Aan de hand van dit soort dappere mensen wil ik laten horen dat het leven ook gewoon doorgaat

Michiel Driebergen over de podcast 'Stad in oorlog'

De stad staat natuurlijk symbool voor heel Oekraïne, maar door te kiezen voor één locatie wordt de enorme proportie van de oorlog teruggebracht tot de menselijke maat. Michiel Driebergen legt uit waarom er juist gekozen is voor Charkiv: "Het is de tweede stad van het land. De oorlog is er heel dichtbij geweest, de stad was een belangrijk doelwit van de Russen en er woedde een maandenlange strijd om. De stad heeft die doorstaan. Veel mensen zijn vorig jaar de stad uit gevlucht, ook helemaal naar Nederland."

"Maar er zijn er ook veel bewoners achter gebleven. Zo ben ik op bezoek geweest bij een echtpaar dat weigerde hun flatje op de negende etage te verlaten, ondanks alle risico’s. Aan de hand van dit soort dappere mensen wil ik laten horen dat het leven ook gewoon doorgaat. Ze moesten wel regelmatig op zoek naar een glasreparateur, omdat de ramen weer eens stuk gingen. Dat soort abnormale zaken horen dan ineens bij het dagelijkse leven."

De podcast Stad in oorlog is vanaf 13 februari te beluisteren via de NPO Luister-app en alle podcast platforms.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie