Buitenland
VPRO

Argentijnen boos op nieuwe president: 'Bang dat vaderland te koop wordt gezet'

foto: Luis ROBAYO / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argentijnen boos op nieuwe president: 'Bang dat vaderland te koop wordt gezet'

Zelden joeg een president zo snel zoveel mensen tegen zich in het harnas. De kersverse Argentijnse president Javier Milei is nog maar net begonnen maar hij krijgt nu al te maken met een megastaking. Oorzaak zijn Milei’s plannen voor een radicale hervorming van de economie, vertelt correspondent Remi Lehmann in Bureau Buitenland.

Eerste grote krachtmeting voor Argentijnse president

Grote staking

"Milei is nog geen 1,5 maand aan de macht en heeft nu al de eerste echte krachtmeting aan zijn broek hangen", vertelt Lehmann. De staking wordt georganiseerd door de grootste vakbonden in het land. De kritiek richt zich op de radicale hervormingen die de president wil doorvoeren. "Mensen zijn bang dat het land te koop wordt gezet."

De hervorming van Milei behelst honderden wetten om een einde te maken aan de staatsschulden. Tijdens zijn campagnes werd hij al bekend van de kettingzaag waarmee hij bijna letterlijk door de overheidsbemoeienis heen zou gaan. Luchtvaartmaatschappij, publieke omroep, waterleiding, kortom alles waar de overheid zich nog mee bemoeit moet geprivatiseerd worden; de overheid moet zich compleet trekken uit de economie. Want, zegt Milei, de markt kan dat veel beter. Verder moet er bezuinigd worden op cultuur en milieubescherming. Ook zaken als huurbescherming moeten ontmanteld worden.

Kettingzaag

Om dat mogelijk te maken wil Milei zoveel mogelijk macht naar zich toetrekken, ziet de correspondent. "Hij wil een megadecreet door het parlement jagen." Daarmee kan hij vergaande bevoegdheden krijgen om zijn plannen snel te realiseren. Die haast heeft volgens Lehmann te maken met de enorme inflatie in het land. "Over twee jaar zijn er alweer tussentijdse verkiezingen en dan wil Milei iets bereikt hebben." Volgens Lehmann kan Milei rekenen op steun van centrumrechtse partijen.

Nu al is Milei’s kettingzaag voelbaar in de samenleving, zegt Lehmann. "De huren worden duurder, de prijs van boodschappen is met 25 procent gestegen. Verzekeringskosten zijn ook omhooggegaan. Een de prijzen in de supermarkten zijn losgelaten. Dat zijn hele tastbare dingen die we nu al merken." Terwijl de vakbonden zich opmaken voor de staking is het IMF juist enthousiast. De eerste schuldendeal met het fonds ligt al op tafel. "Dat is toch een succesje voor hem."

Grote krachtmeting voor Argentijnse president & NAVO alsnog in oorlog met Rusland? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie