Buitenland
VPRO

'Argentijnse Trump' brengt land in shocktoestand

foto: ALEJANDRO PAGNI / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Argentijnse Trump' brengt land in shocktoestand

Argentinië is in een diepe economische en financiële crisis gedompeld. Daarom reist de regering deze week af naar Washington om met het IMF te onderhandelen. De Argentijnse paniek heeft alles te maken met een nieuw politiek enfant-terrible: Javier Milei, die vorige week vriend en vijand verraste met zijn winst bij de voorverkiezingen. In Bureau Buitenland vertelt Remi Lehmann waarom de Argentijnse regering vrees voor deze opkomende politicus, en waar hij de bijnaam 'Argentijnse Trump' precies aan te danken heeft.

Het enfant-terrible van de Argentijnse politiek

Argentijnse Trump

Met de onlangs overleden Italiaanse populist Berlusconi deelt hij een carrière als charme-zanger en zijn politieke stijl lijkt vooral op die van Donald Trump en Jair Bolsonaro. "Milei zorgt voor goede kijkcijfers, schreeuwt hard en zorgt vaak voor opschudding," aldus Lehmann. "Een extravagante persoon met ontplofte haarddos en stopzinnetjes als: lang leve de vrijheid."

Saillant detail: Milei trad ook al eens op als zanger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Land op z'n kop

Milei richt zich tegen de gevestigde orde en dat levert hem veel stemmen op, vertelt de Argentinië-correspondent. "Een deel van de kiezers wil dat hij de gevestigde orde een lesje leert. En het arme deel van de bevolking is teleurgesteld in de machthebbers."

Kan hij ook straks de nieuwe president worden? Veel hangt af van de vraag hoe de economie het gaat doen, legt de correspondent uit. "De inflatie is gigantisch. Door het ongekende succes van Milei staat alles op zijn kop. Hij wil ministeries afschaffen. En daarmee staat de toekomst van de bestuurbaarheid van het land staat op het spel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Enfant-terrible van de Argentijnse politiek & Is BRICS terug van weggeweest? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie