Buitenland
VPRO

Argentijnse hoop gevestigd op de 'dode koe'

foto: Emiliano Lasalvia / AFPfoto: Emiliano Lasalvia / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argentijnse hoop gevestigd op de 'dode koe'

De 'dode koe' kan eindelijk gemolken worden in Argentinië. Dat is goed nieuws voor de Argentijnen. Die kunnen straks profiteren van goedkoop gas en er warmpjes bijzitten deze winter, vertelt correspondent Remi Lehmann in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Argentinië

Het heeft alles te maken met een nieuw project van de Argentijnse regering om gas te winnen uit de Vaca Muerta, dat ook wel de 'dode koe' wordt genoemd. "Eindelijk kan het gebied benut worden en daarmee worden de Argentijnen voorzien van veertig jaar goedkoop gas. Een nieuwe pijpleiding, waarvan de laatste naad vorige week werd gelast, maakt nu betrouwbare levering mogelijk."

In deze video wordt het project aangekondigd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De pijpleiding moet vooral een verschil gaan maken voor de miljoenen Argentijnen in het Noordoosten van het land, vertelt Lehmann. "Die zijn tot nu toe amper aangesloten op het gasnet en moeten dus peperdure gasflessen kopen om te kunnen koken en wassen. In de volgende fase van het project kunnen hun woningen eindelijk worden aangesloten op het net."

Maar toch moet het enthousiasme voorlopig getemperd worden, benadrukt de correspondent. "Vanwege de economische crisis bouwt de regering stapsgewijs de energiesubsidies af. De Argentijnen die al wel zijn aangesloten op het gasnet, krijgen deze winter te maken met een fiks hogere gasprijs. Bij gelijk gebruik als vorig jaar, zullen ze in veel gevallen het dubbele moeten betalen. Veel Argentijnen zullen deze winter, die hier in juni begint, de verwarming waarschijnlijk een graadje lager zetten en een extra dikke trui aantrekken."

Beluister hieronder het gesprek met Remi Lehmann over de huidige economische crisis in Argentinië.

Argentijnse portemonnee raakt leeg

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie