Buitenland
NOSNTR

'Leger Myanmar zet gepland dodelijk geweld in tegen vreedzame demonstranten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Leger Myanmar zet gepland dodelijk geweld in tegen vreedzame demonstranten'

Het leger zet in Myanmar dodelijk geweld in op een geplande, vooropgezette en gecoördineerde manier tegen de vreedzame demonstraten. Dat concludeert Amnesty International na een analyse van meer dan 55 video's van burgers en lokale media.

Video niet beschikbaar

"Je ziet legereenheden die eerder in conflictgebieden ook mensenrechten hebben geschonden", vertelt Elke Kuijper van Amnesty International in Nieuws en Co. "Het materieel is ook totaal niet proportioneel: uzi's, machinegeweren. Er wordt met scherp geschoten."

Volgens de VN-Speciale Rapporteur voor de Mensenrechten in Myanamar zijn er tot 4 maart al 61 mensen gedood bij de demonstraties.

Yangon

Paul Roelofsen woont en werk zelf in Yangon, in Myanmar, voor de hulporganisatie Cordaid. Ook hij ziet dat het land veranderd. "Ik maak elke ochtend een rondje door de stad. Sinds de coup zie je veel barricades op straat, waterkanonnen, grote trucks. En 's morgens worden militairen vervoerd naar plekken waar gedemonstreerd wordt."

Zelf voelt hij zich niet onveilig, maar hij maakt zich wel zorgen over de rest van zijn personeel. "Ik heb nu al twee keer meegemaakt dat tijdens een vergadering we moeten stoppen omdat militairen rondom een huis liepen en er werd geschoten."

Toch denkt hij niet dat de demonstraties snel stoppen. "Het leven is tot stilstand gekomen. Mensen werken ook niet meer, om te kunnen demonstreren. Ze zijn vijf jaar vrij geweest en dat lijkt nu allemaal de nek om gedraaid te worden."

myanmar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie