Buitenland
NOS

Zendmasten Groot-Brittannië in brand: complottheorie 5G en corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zendmasten Groot-Brittannië in brand: complottheorie 5G en corona

In Groot-Brittannië zijn de afgelopen dagen meerdere mobiele zendmasten in brand gestoken. De politie vermoedt dat dit het gevolg is van een complottheorie die op sociale media circuleert waarin 5G aan het coronavirus wordt gekoppeld. De theorie is volgens de directeur van de Britse gezondheidszorg “compleet en volslagen onzin”.

Link tussen 5G en Coronavirus 'volslagen onzin'

Volgens de complottheorie zou het uitrollen van 5G de verspreiding van het virus verspreiden. Gezondheidsexperts stellen echter dat dit geen rol speelt. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor een link tussen 5G en corona, of voor andere gezondheidsklachten.

De zendmasten zijn van groot belang voor de communicatie. Via de masten lopen ook andere netwerken, zoals het 4G-netwerk. Hoeveel er precies in brand zijn gestoken is onduidelijk. Wel zit er in ieder geval één zendmast tussen die helemaal geen 5G heeft.

De complottheorie verspreidt zich via sociale media. YouTube kondigde aan de verspreiding van dit soort theorieën te willen beperken en video’s die de theorie bespreken te gaan verwijderen. De Britse regering wil ook samen met de andere techplatforms aan tafel om te kijken wat er tegen te doen valt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie