Buitenland
KRO-NCRV

Robbert Dijkgraaf voorziet naast rampspoed enorme veerkracht van de VS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robbert Dijkgraaf voorziet naast rampspoed enorme veerkracht van de VS

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden de VS het nieuwe epicentrum van de coronacrisis kunnen worden. Robbert Dijkgraaf: "Ik voorspel dat we naast alle rampspoed en het tenenkrommende beleid van Trump, ook veel verhalen gaan zien over hoe die samenleving bij elkaar komt."

Dijkgraaf is directeur van het prestigieuze Institute for Advanced Study in Princeton en woonachtig in Amerika. Hij schreef deze week een aangrijpende column in NRC Handelsblad met als kop: 'We rijden in de dikke mist door de tijd - met nauwelijks zicht door de voorruit én in de achteruitkijkspiegel.'

Twee Amerika's

Volgens de wetenschapper legt de coronacrisis de zwakte van de federale overheid en de tweedeling in de Amerikaanse samenleving bloot. De oostelijke kuststaten met de grote steden worden het hardst getroffen door de corona-uitbraak. Deze staten – die veelal Democratisch stemmen – volgen een heel andere lijn dan de federale Republikeinse regering.

Mensen in Amerika leven volgens Dijkgraaf soms letterlijk in een ander land met andere problemen. "Die tweedeling wordt nu helderder. Dit land gaat waarschijnlijk op een heel ongelijke manier getroffen worden door het virus."

Ook de steun lijkt ongelijk verdeeld. Van het aangekondigde noodpakket van Trump gaat maar een heel klein gedeelte naar de staat en stad New York.

Veerkracht

Naast de zwaktes van de samenleving en de gefragmenteerde regering, is Amerika volgens Dijkgraaf ook een samenleving met enorme veerkracht. Door het niet-bestaande sociale vangnet zijn er veel andere organisatievormen en clubjes die voor anderen zorgen. "Dat is ook een belangrijk element van de Amerikaanse maatschappij."

Robbert Dijkgraaf over de coronacrisis in Amerika

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie