Buitenland

'Pak jihadgangers niet het Nederlanderschap af'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pak jihadgangers niet het Nederlanderschap af'

[KRO-NCRV] Om het jihadgangers moeilijker te maken terug te komen naar Nederland, ligt er een wet van minister Van der Steur in de Eerste Kamer om het Nederlanderschap van ze af te pakken. Het kabinet houdt de jihadgangers dus liever in IS-gebied dan ze hier te berechten.

Professor meester rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht René de Groot maakte zich tijdens zijn afscheidsrede aan de Universiteit Maastricht behoorlijk boos over dat wetsvoorstel.

"Het is sowieso discriminatoir. Verder schieten we ons in onze eigen voet, want door ze uit het Nederlanderschap te zetten geven we eigenlijk de regie uit handen aan andere landen. Daarbij is het ook in strijd met internationale solidariteit om het probleem als het ware over de schutting te gooien naar andere landen", zegt hij in De Ochtend op NPO Radio 1.

'Te gemakzuchtig'

Volgens De Groot kun je iemand alleen het Nederlanderschap ontzeggen als de persoon een dubbele nationaliteit heeft. "Als hij of zij alleen Nederlander is, houdt het op. Want je kunt iemand niet stateloos maken. Daardoor is er per definitie geen sprake van gelijke behandeling." Als ze geen Nederlander meer zijn, dan hoeven wij ze niet meer te berechten, maar dan exporteer je volgens De Groot het probleem naar een ander land. "Dat is internationaal gezien natuurlijk een hele vreemde opstelling."

De Groot noemt het politieke opportuniteit. De oplossing van Van der Steur ligt electoraal fijn, maar De Groot vindt het te makkelijk om het zo op te lossen. "Je moet de beginselen van je eigen rechtstaat niet ondermijnen omdat je bang bent voor degenen die jouw rechtstaat bedreigen."

Bekijk hier het hele gesprek met René de Groot

Ster advertentie
Ster advertentie