Buitenland
NOS

Duizenden migranten protesteren tegen omstandigheden opvangcentra Mexico

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden migranten protesteren tegen omstandigheden opvangcentra Mexico

Duizenden mensen zijn op dit moment onderweg naar Mexico-Stad. De migrantenkaravaan die iedere keer weer op gang komt vanuit Midden-Amerika, probeert de grens met de Verenigde Staten te bereiken. Maar dit keer protesteren ze onderweg ook. Tegen de erbarmelijke omstandigheden waar migranten in terechtkomen in de detentiecentra aan de grens.

Migranten protesteren omstandigheden opvangcentra Mexico

"Je kan je afvragen wat er niet misgaat. Het komt erop neer dat Mexico niet het personeel heeft, niet de middelen en politieke wil heeft om in de opvangcentra de duizenden migranten op een humane wijze op te vangen", zegt journalist Jan Albert Hootsen in het NOS Radio 1 Journaal.

Situatie in opvangcentra

"Het ging een aantal weken geleden verschrikkelijk fout in Juarez." Daar kwamen tenminste 40 mensen om het leven door een brand in een opvangcentrum. "Die brand was aangestoken, ironisch genoeg, in protest tegen de erbarmelijke omstandigheden. Maar omdat de poorten dicht werden gehouden door de Mexicaanse autoriteiten verbrandden er een aantal migranten levend. Daar wordt nu tegen geprotesteerd."

Reis

Het is voor veel migranten een gevaarlijk reis. "Het gaat om een reis van 3000 kilometer. Die begint in Honduras, El Salvador of Guatemala. Vervolgens wordt door heel Mexico heen getrokken", legt Hootsen uit. "Vroeger ging dat met een trein, maar dat mag inmiddels niet meer. De autoriteiten hebben dat verboden. Dus is de reis is nog veel gevaarlijker geworden."

"Ze gaan liftend, lopend, ze gaan soms met de auto of met mensensmokkelaars. Onderweg kunnen ze doelwit worden van corrupte Mexicaanse overheidsfunctionarissen of politie." Ook proberen criminele bendes geld te verdienen aan de migranten.

Verbetering

Volgens Hootsen doet de Mexicaanse overheid weinig om de omstandigheden in opvangcentra te verbeteren. "Die zijn vooral bezig met het op grote schaal deporteren van met name Midden-Amerikanen. Ook Zuid-Amerikanen, die trekken steeds meer door Mexico heen. De Mexicaanse overheid heeft de afgelopen jaren bezuinigd op de mensenrechten kant van het verhaal en meer de migratie gemilitariseerd, waardoor er op grote schaal mensenrechtenschendingen plaatsvinden."

RJN Mexico migranten

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie