Buitenland
NOSNTR

VS test nieuwe raket: 'Provocatie om militaire spanningen te vergroten'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. VS test nieuwe raket: 'Provocatie om militaire spanningen te vergroten'

De VS heeft zondag voor het eerst in tientallen jaren een verbeterd type raket voor de middellange afstand getest. De nieuwe kruisraket legde voor de kust van Californië meer dan 500 kilometer af voordat hij zijn doel trof, zegt het Amerikaanse leger. Het was de eerste testvlucht van een Amerikaanse middellangeafstandsraket sinds de beëindiging dit jaar van het INF-verdrag uit 1988.

Rusland veroordeelt de test. "De VS kiest er duidelijk voor om de militaire spanningen te vergroten. Wij zwichten niet voor provocaties", zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Rjabkov. Hij zei verder dat Rusland geen nieuwe wapens zal opstellen zolang de VS dat ook niet doet.

Amerikaanse defensiespecialisten hebben gezegd dat de verbeterde raket, die met een atoomkop kan worden uitgerust, uiteindelijk 1000 kilometer moet kunnen afleggen. Ze verwachtten dat hij over anderhalf jaar klaar inzetbaar is.

De Amerikanen willen dit jaar nog een nieuwe raket testen, met een bereik van 3000 tot 4000 kilometer.

INF-verdrag opgezegd

In het INF-verdrag spraken de VS en de Sovjet-Unie af dat ze geen raketten op land meer zouden stationeren met een bereik van 500 tot 5500 kilometer. Bestaande installaties werden vernietigd.

Maar president Trump zegde het verdrag begin dit jaar op, omdat Rusland een nieuwe raket met een bereik van meer dan 500 kilometer zou hebben gebouwd. Onder meer Nederland zou bewijs daarvoor in handen hebben gekregen. Rusland zei dat de bedoelde raket slechts 480 kilometer kon vliegen en dus niet onder het INF-verdrag viel.

Lopen de spanningen tussen de VS en Rusland op na het opzeggen van het INF-verdrag en de recente rakettest? Nieuws en Co spreekt met correspondenten Marieke de Vries (Washington) en David-Jan Godfroid (Moskou) én Sico van der Meer van het Instituut Clingendael. Luister vanaf 16.00 uur naar NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie