Buitenland
EO

Door Nederland uitgestuurde prins als klimaatgezant: 'Er komen meer vluchtelingen naar Europa'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Door Nederland uitgestuurde prins als klimaatgezant: 'Er komen meer vluchtelingen naar Europa'

In 2050 moet de wereld klimaatneutraal zijn. Nederland investeert de komende jaren miljarden euro’s om de doelen voor Nederland te bereiken, maar dat heeft geen zin als andere landen weinig doen. En dus heeft het kabinet een speciale klimaatgezant: prins Jaime de Bourbon de Parme. "Dat ik ook prins ben, opent deuren," zegt hij in Geld of je Leven.

Prins Jaime Bourbon de Parme is Klimaatgezant

De prins is door Nederland uitgezonden als diplomaat naar het buitenland, om de klimaatproblemen op de agenda te zetten en oplossingen te vinden. "Ik hou mij eigenlijk bezig met landen buiten Europa. Omdat 92 procent van de uitstoot elders in de wereld is, in landen als China, India en de Verenigde Staten."

Dat hij prins is, geeft een extra lading mee. "Als ik ergens uitgenodigd word, zijn er meer klimaatgezanten. En die extra laag glitters helpt, om deuren te openen. Dan krijg je eerder het woord en heb je makkelijker toegang tot ministers."

Klimaatvluchtelingen

Voor zijn tijd als gezant was de prins nog werkzaam bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Genève. Hij verwacht dat er klimaatvluchtelingen naar Nederland en Europa gaan komen. "Als het door klimaatverandering onleefbaar wordt in oorlogsgebieden, zullen vluchtelingen geforceerd worden om opnieuw door te trekken."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie