Buitenland
NOSNTR

Influencer Andrew Tate in Roemenië opgepakt om verkrachting en mensenhandel

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Influencer Andrew Tate in Roemenië opgepakt om verkrachting en mensenhandel

De Britse influencer en oud-kickbokser Andrew Tate is in Roemenië opgepakt op verdenking van mensenhandel, verkrachting en deelname aan georganiseerde misdaad. In Nieuws en Co bespreken we de zaak met verslaggever van NOS Stories Romy Beijersbergen en Jens van Tricht, oprichter van Emancipator, een organisatie voor mannenemancipatie.

Justitie verdenkt het viertal van het opzetten van een netwerk dat vrouwen ronselt en uitbuit door ze pornografisch materiaal te laten maken. Dat werd aangeboden op een betaalsite. Volgens de Roemeense autoriteiten verdiende het viertal zo grote sommen geld.

Tate is herhaaldelijk in opspraak gekomen en verwijderd van platforms als Instagram en Facebook door uitspraken over vrouwen. Zo noemde hij zichzelf een vrouwenhater, zei hij dat vrouwen toebehoren aan mannen en dat ze deels zelf verantwoordelijk zijn voor verkrachtingen. In 2016 werd Tate uit het Britse Big Brother-huis gezet nadat op beelden te zien was hoe hij een vrouw sloeg met een riem.

Verslaggever van NOS Stories Romy Beijersbergen sprak voor een video die ze maakte over Tate veel jongeren hierover en vertelt waardoor hij zo bekend is geworden: "Hij deelt op cursussen die hij geeft ook tips om rijk en succesvol te worden. Daar vroeg hij ook aan mensen om video's met controversiële uitspraken van hem te delen, waardoor deze veel op konden poppen op sociale media."

Luilekkerland

Jens van Tricht, oprichter van Emancipator, een organisatie voor mannenemancipatie vertelt wat de uitspraken van Tate zo interessant maken voor jonge mannen. "Hij biedt eigenlijk luilekkerland aan aan jongeren. Hij richt zich op jongeren die worstelen met hun plek in de wereld en de manier waarop ze hun mannelijkheid kunnen invullen. En hij doet alsof dat heel simpel is, alsof je met vrouwen kan doen wat je wil.

"Ik denk het probleem door te trekken is naar oudere mannen," vertelt Van Tricht. "Van de rol die mannen kennen uit het oude patriarchale, is wel duidelijk dat het zo niet door kan gaan. Maar wat dan de nieuwe rol voor mannen is, is ook nog niet helemaal duidelijk. Dus veel mannen worstelen daarmee. Zolang jongens er nog op afgerekend worden als ze niet mannelijk genoeg zijn, is het voor mannen moeilijk om die rol te vervullen."

Pizzadoos

Tate veroorzaakte eerder deze week nog ophef toen hij klimaatactiviste Greta Thunberg op Twitter vroeg om haar e-mailadres. Hij wilde haar een lijst sturen van al zijn auto's en hun gezamenlijke uitstoot. Thunberg antwoordde hier op door te zeggen dat hij kon mailen naar 'smalldickenergy@getalife.com'.

Tate reageerde hier weer op met een video, waarin hij te zien is met een pizzadoos van de Roemeense pizzaketen Jerry's Pizza. Op sociale media werd gespeculeerd dat Tate op die manier had prijs gegeven waar hij op dat moment verbleef.

Roemeense media zeggen dat de lokale autoriteiten de activiteiten van Tate op sociale media in de gaten hielden om te kijken of hij in Roemenië was.

Volgens cyberexpert Alejandra Caraballo van de afdeling Rechtsgeleerdheid van Harvard University zou de pizzadoos hebben bijgedragen aan het opsporen van de verblijfplaats van van Tate. Zij bestudeerde de laatste tijd zijn posts op sociale media.

Een woordvoerder van DIICOT, het Roemeense bureau voor onderzoek naar georganiseerde misdaad, ontkent dat de pizzadoos heeft geholpen bij de aanhouding van Tate. "Dat zijn niet meer dan amusante speculaties", zegt ze tegen persbureau DPA.

Influencer Andrew Tate in Roemenië opgepakt om mensenhandel en verkrachting

Ster advertentie
Ster advertentie