Cultuur & Media
KRO-NCRV

Strijd tegen seksisme op de filmset: 'Jonge actrices spelen belachelijk vaak een hoer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strijd tegen seksisme op de filmset: 'Jonge actrices spelen belachelijk vaak een hoer'

We kennen haar als acteur uit talloze films, toneelstukken en series, maar sinds een paar jaar spreekt Jacqueline Blom zich uit als activist. De positie van de vrouw in de kunst- en cultuursector is totaal ongelijkwaardig aan die van de man en dat moet veranderen, vindt ze. Met haar platform Point of VieW, vol cijfers en data, voert ze een strijd. "Er wordt geprobeerd om er een persoonlijk probleem van te maken, maar het is systematisch", zegt ze in Spraakmakers.

Op Point of VieW staan allerlei cijfers en data, zodat te zien is dat de ongelijkheid niet alleen bestaat in de beleving van de vrouw. "Er werd vaak geprobeerd om er een soort persoonlijk probleem van te maken", zegt Blom. "En alle onderzoeken die momenteel gedaan worden, of die al gepubliceerd zijn, tonen die scheve verhoudingen aan. Soms is het nog erger dan je denkt."

"Wat je ook gaat zien is dat er een systeem onder zit", vervolgt Blom. "Het is niet toevallig dat er hier en daar scheefgroei zit. Het is systematisch en dat is belangrijk om door te krijgen."

De Bitch en de Hoer

Blom heeft zelf ervaren hoe het systeem in elkaar zit, met name door het soort rollen die ze aangeboden kreeg. "Op een gegeven moment denk je dat het aan jou ligt, dat je misschien niet goed genoeg bent. Ik dacht; wat een saaie opvatting van hoe vrouwen zijn. Als ik om me heen kijk, dan zie ik heel veel interessante vrouwen. Maar die zie ik niet terug in stukken of op de televisie."

Vandaar ook de naam van Bloms podcast: De Bitch en de Hoer. "Als je dat gaat onderzoeken, dan blijkt dat inderdaad echt zo te zijn, echt krankzinnig. Jonge actrices spelen voor hun dertigste belachelijk vaak een hoer. Er zijn ook belachelijk veel series over sekswerkers. Daar zit een hele scheve en rare blik op. Hoe een vrouw in beeld wordt gebracht is stigmatiserend."

Waakzaam blijven

Het lijkt wel langzaam beter te gaan; zo werden er de afgelopen jaren meer vrouwelijke regisseurs genomineerd voor een Oscars. Maar, vindt Blom, we moeten waakzaam blijven. "De geschiedenis leert dat er vaak ook weer een terugval is. In het begin van Hollywood waren er veel vrouwelijke regisseurs. Echt beroemde en commercieel succesvolle vrouwen. Die zijn uit de archieven verdwenen."

Het systeem zit heel vernuftig in elkaar, zegt Blom. "Doordat het zo ingewikkeld in elkaar zit gaat het ons echt wel even moeite kosten om in beeld krijgen hoe het werkt en hoe je het verandert."

Systeem veranderen

Zou het helpen als alle vrouwen samen een vuist maken, en zeggen 'ik speel geen hoer of bitch meer'? Dit zou ook tot creatieve competitie kunnen leiden. "Er zijn al minder vrouwenrollen, dus dan creëer je concurrentie." Wat beter zou werken is het systeem veranderen, vindt Blom. "Ik denk dat het heel veel zin heeft om druk te gaan uitoefenen en bij organisaties aan tafel gaan zitten en erover praten. We moeten inzichtelijk maken hoe het in mekaar zit. Zodat jonge vrouwen niet gaan denken 'het ligt aan mij, ik ben niet goed genoeg'."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie