Buitenland
VPRO

In Spanje kun je nu een boete krijgen voor vrouwonvriendelijke opmerkingen

foto: DIETER NAGL / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Spanje kun je nu een boete krijgen voor vrouwonvriendelijke opmerkingen

Van 'zal ik die auto maar even parkeren' tot 'wat rijdt die auto sloom, het zal wel een vrouw zijn'. In het kleine Spaanse stadje San Fernando worden zulke uitspraken niet langer geaccepteerd. Bestuurders kunnen namelijk nu een boete krijgen voor vrouwonvriendelijke opmerkingen, vertelt Spanje correspondent Carlijn Teeven in Bureau Buitenland.

'Een duidelijk signaal'

De gemeente van San Fernando is het spuugzat dat zoveel vrouwelijke autobestuurders dergelijke beledigingen naar hun hoofd krijgen geworpen. Volgens een wethouder heeft de helft van alle vrouwelijke bestuurders in het land er weleens mee te maken gehad.

Hoog tijd dat daar verandering in komt, vindt de stad. "Dus wie zich er toch schuldig aan maakt, riskeert binnenkort een boete van 100 euro. Dat is natuurlijk lang niet altijd te achterhalen, maar al is het alleen al om een duidelijk signaal af te geven. Dit soort gedrag tolereren wij niet langer", vertelt Teeven.

'Voorloper op het gebied van diversiteit en inclusiviteit'

Het is niet de eerste keer dat het kleine San Fernando, gelegen in de provincie Cadiz, maatregelen neemt om het verkeer in de stad inclusiever te maken. Zo wordt het de voetganger zo aangenaam mogelijk gemaakt, door auto's en motoren in delen van de stad te weren.

"Het was ook een van de eerste gemeenten in Spanje met verkeerslichten waar niet alleen rode of groene mannetjes staan, maar ook variaties bestaan van man én vrouw, of van bijvoorbeeld twee vrouwen die hand in hand oversteken. Dus wat dat betreft is de stad echt voorloper op het gebied van diversiteit en inclusiviteit in het verkeer", stelt Teeven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuw imago

Volgens de correspondent staat bij de Spaanse premier Sanchez thema's als diversiteit en inclusiviteit hoog op de agenda . Zo werd vorig jaar de transgenderwet van kracht en is er een wet die bepaalt dat voor seks nadrukkelijk toestemming moet worden gegeven. Daardoor is verkrachting ook strafbaar gemaakt wanneer een slachtoffer zich niet verzet. "Spanje staat misschien bekend als een 'macho-land' en seksisme is zeker van alledag, helaas. Maar de afgelopen jaren wordt er wel echt hard aan gewerkt om dat imago van zich af te schudden", aldus Teeven.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie