Buitenland
NOS

Dag 8 van de oorlog in Oekraïne: 'Zelensky onder de indruk van het verzet van burgers'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Dag 8 van de oorlog in Oekraïne: 'Zelensky onder de indruk van het verzet van burgers'

Precies een week geleden begon de Russische aanval op Oekraïne. Kiev lag vannacht opnieuw onder vuur: twee explosies in het stadscentrum en twee bij een metrostation. Volgens het Twitter-account van het Oekraïense parlement zijn er ook luchtaanvallen uitgevoerd op Izium, in het oosten van Oekraïne. In het NOS Radio 1 Journaal praat correspondent Geert Groot Koerkamp u bij.

Video niet beschikbaar

"Je merkt niet alleen aan president Zelensky, maar ook aan andere mensen in Oekraïne dat ze steeds feller worden. In een toespraak zei Zelensky dat Oekraïne zal winnen en dat hij onder de indruk is van het verzet van burgers. Hij noemde het een patriottische oorlog en vergeleek het met de 'Grote Vaderlandse Oorlog' van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zei ook dat de Russen nooit of te nimmer zullen kunnen winnen", zegt Groot Koerkamp.

Raketaanvallen

"Zelensky bevindt zich ergens in het centrum van Kiev op een veilige plek. Dus in een bunker, misschien in de wijk waar de meeste regeringsgebouwen staan. De foto's en filmpjes die hij eerder heeft gemaakt waren ook daar, maar hij zal in ieder geval niet open en bloot in zijn kantoor zitten", stelt Groot Koerkamp.

"De indruk is dat de Russen doorgaan met het bestoken van strategische doelen. Dat zijn behalve militaire doelen ook doelen die te maken hebben met communicatie. We hebben in Kiev, maar ook elders gezien dat televisietorens het doelwit zijn van raketaanvallen. Vannacht was er ook een inslag bij een treinstation in Kiev. Dat zijn traditioneel strategische doelen. Ook plekken waar normaal gesproken heel vele mensen zijn, dus er hadden heel veel doden bij kunnen vallen. Gelukkig is dat niet gebeurd."

'Gigantisch verlies'

"Er is zo'n enorme vloedgolf aan informatie en beelden van verliezen aan Russische kant. Van kapotgeschoten colonnes van militaire voertuigen, van lichamen van omgekomen Russische militairen, van Russische krijgsgevangenen. De cijfers die Oekraïne noemt lopen met de dag enorm op. Zelensky had het in zijn toespraak over 9000 doden aan Russische kant. Dat zal ongetwijfeld wat uitvergroot zijn, dat is ook normaal in zo'n informatieoorlog", aldus Groot Koerkamp.

"Maar de Russen hebben gisteravond voor het eerst toegegeven dat er tenminste aan Russische zijde 498 Russische militairen zijn omgekomen. Dat is opmerkelijk, want het is misschien veel minder dan wat Oekraïne zegt, maar we moeten dit aannemen als een ondergrens. Op het hoogtepunt van de oorlog tussen de Sovjet-Unie en Afghanistan vielen er in een maand tijd maximaal enkele duizenden doden en nu zijn er minimaal 500 doden in een week. Dat is een gigantisch verlies voor Rusland."

r1jn GGK

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie