Buitenland
AVROTROS

Prins Philip viert 99e verjaardag: 'Altijd een outsider geweest'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Prins Philip viert 99e verjaardag: 'Altijd een outsider geweest'

Prins Philip, de man die al sinds 1952 in de schaduw van queen Elizabeth staat, viert vandaag zijn 99e verjaardag. De oudste royal van het Britse Koningshuis is altijd een geval apart geweest, vertelt oud-correspondent Hieke Jippes in Stax&Toine.

"Eigenlijk wordt het niet gevierd", zegt Jippes. "Behalve met een speciale foto die recentelijk gemaakt is van hem en Elizabeth, die al maanden met elkaar in zelfisolatie op Windsor Castle zitten."

Prins Philip is jarig: 99 jaar

Video niet beschikbaar

The Crown

Philip verschijnt al een tijdje niet meer in het openbaar, vanwege zijn hoge leeftijd en broze gezondheid. Dus kennen veel (jonge) mensen hem ook vooral uit de succesvolle serie The Crown. En dat beeld komt aardig dicht in de buurt van de werkelijkheid, denkt Jippes. "Het beeld dat wordt geschetst, herken ik wel. Hoewel ik wel vind dat ze weinig nadruk hebben gelegd op het feit dat hij door iedereen, tot de hofhouding aan toe, werd gezien als een soort gelukszoeker zonder geld. Iemand die bovendien qua karakter in het begin niet echt gezien werd als een wenselijke echtgenote."
Philip had grote moeite met zijn rol op de achtergrond, naast queen Elizabeth, vertelt Jippes. "Hij heeft zich met veel dingen achter de schermen bemoeid. Mensen rondom de koningin zeiden ook dat Philip vaak de spaak in het wiel was. Hij heeft afgeleerd zich met staatszaken te bemoeien, maar in familiezaken was hij nog wel belangrijk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie