Buitenland
KRO-NCRV

Afghaanse burgers klagen de staat aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afghaanse burgers klagen de staat aan

Afgelopen dagen was er veel te doen om het bombardement op een autobommenfabriek in het Iraakse Hawija waar zeventig burgers zijn omgekomen. Vandaag begint advocaat Liesbeth Zegveld officieel met een zaak van vier burgers uit een dorpje in Afghanistan. De zaken hebben overeenkomsten.

Vandaag wordt De Staat der Nederlanden aangeklaagd want in 2007 zou in een dorpje in de buurt van Chora in Afghanistan 'niet proportioneel' en 'blind' geweld zijn toegepast door de krijgsmacht, aldus Zegveld. Bij die heftige veldslag tussen Nederlandse militairen en de Taliban in de Chora-vallei werden F16's en pantserhouwitsers ingezet.

De noodzaak van de actie in Chora bestrijdt Zegveld niet per definitie, maar wel de consequenties. "Ze hebben een wapen ingezet, een pantserhouwitser, zonder zicht op het doel. Dus zonder waarneming en over de heuvels heen. Dat mag niet. Je moet zien waar je op vuurt."

Tussen de 50 en 100 doden

Militairen hebben destijds over Chora aangegeven dat ze dachten dat de Taliban in de huizen zaten, terwijl het vaak ook burgers waren. Tussen de 50 en 100 van hen kwamen om het leven. "Men had verkeerde of eigenlijk géén info op het moment dat de actie werd uitgevoerd."

Overeenkomsten

De zaken Irak en Afghanistan zijn vergelijkbaar. "In Irak dachten ze vier vrachtwagens met explosieven aan te vallen. Dit bleken honderd vrachtwagens te zijn met enorme gevolgen voor de mensen er omheen." Daarnaast vuurde hier militairen op een doel dat men niet zag.

Verantwoordelijkheid

De burgers en overlevenden zitten tot op de dag van vandaag met de schade. "De mensen blijven onwetend achter, daar wordt niets mee gedaan. Naast de overledenen zijn de huizen niet herbouwd."

Zegveld wil dat de overheid transparant is en verantwoordelijkheid neemt voor de actie én de afhandeling. Het OM heeft eerder besloten dat het hier geen oorlogsmisdrijf betreft, maar Zegveld vindt dat het op zijn plaats is dat hier ook vanuit een ander perspectief naar gekeken wordt.

"Dit is een civiele zaak die gaat over fouten die worden gemaakt en grove onzorgvuldigheid. Als dit vanuit Defensie niet gebeurt, dan moet de rechter er maar naar kijken."

Ster advertentie
Ster advertentie