Buitenland
NOS

Visserijconflict VK-Frankrijk over vissen nabij Franse kust loopt hoog op

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Visserijconflict VK-Frankrijk over vissen nabij Franse kust loopt hoog op

Na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie is er een conflict ontstaan over de voorwaarden waaronder Europese vissers Britse wateren mogen betreden. Correspondent Frank Renout legt in het Radio 1 Journaal de situatie uit.

Renout: "De Britten hebben rond een eiland bij Normandië nieuwe regels ingesteld. De Franse vissers moeten aan bepaalde eisen voldoen, zoals zich registreren. De Fransen verwijten de Britten dat ze zich niet aan de afspraken houden. Volgens Frankrijk en Brussel mochten vissers die aan konden tonen dat ze historische rechten hebben, door blijven vissen."

'Voorzorgsmaatregel'

Premier Johnson stuurt twee marineschepen naar het Britse eiland Jersey voor de kust van Frankrijk. De patrouilleschepen gaan de situatie in het gebied in de gaten houden, nu het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk het niet eens worden over visserijrechten.

Volgens een woordvoerder van Johnson gaat het om een "voorzorgsmaatregel". Er is, zo zegt hij, een "dringende noodzaak tot het kalmeren van de spanningen en tot een dialoog tussen Jersey en Frankrijk over de toegang van vissers."

Elektriciteit afsluiten

De autoriteiten op het grootste Kanaaleiland, dat geen onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk maar een Brits Kroonbezit, vinden dat de Fransen te ver zijn gegaan door te dreigen met het tijdelijk afsluiten van de elektriciteit op het eiland.

De Franse minister Annick Girardin (Zee) zei in het parlement dat ze niet zal aarzelen deze "vergeldingsmaatregel" in te zetten als de Britten de Franse vissers blijven tegenwerken.

De doorgifte van elektriciteit op het eiland loopt voor het grootste deel via een onderzeese kabel vanuit Frankrijk. De regeringen in Londen en Parijs zijn met elkaar in gesprek om escalatie te voorkomen.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie