Buitenland
KRO-NCRV

Jennes de Mol (ambassadeur in Oekraïne) komt even op adem: 'Praten helpt'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Jennes de Mol (ambassadeur in Oekraïne) komt even op adem: 'Praten helpt'

Precies elf maanden geleden viel het Russische leger Oekraïne binnen. Jennes de Mol, de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne, was de afgelopen drie maanden onafgebroken in het land dat nog altijd bestookt wordt met Russische raketten en mag nu - even - op adem komen in Nederland. "Praten helpt om het te kunnen verwerken", zegt hij in Spraakmakers.

24 uur per dag op scherp staan

"Drie maanden oorlog betekent ook dat je drie maanden 'aan' staat, heel scherp en alert bent en dan is gewoon niet gezond", zegt de ambassadeur. "Het gaat daar 24 uur per dag door, ook in het weekend. Dat betekent dat je er af en toe even uit moet om lucht te happen, letterlijk en figuurlijk."

Behalve tijd door brengen met zijn vrouw en vrienden gaat De Mol genieten van de buitenlucht. Maar hij wil vooral even niet 'aan' staan. "Dus niet de hele dag scherp zijn. En ook erover te kunnen praten, dat helpt me ook om het te verwerken."

In perspectief plaatsen

De ambassadeur is vanuit Oekraïne helemaal met de auto naar Nederland gereden. Hij gebruikt die tijd ook om na te denken over de maanden die hij in Oekraïne heeft doorgebracht. "Drie maanden gaan heel snel en dan vergeet je nog wel eens van wat er, bij wijze van spreken, een maand geleden is gebeurd."

De Mol vertelt dat hij voor zichzelf een tijdlijn bijhoudt. "Dan realiseer ik me, dit zijn de ontwikkelingen en dit doet het met mij."

Straffeloosheid

"Straffeloosheid is een heel belangrijk thema", zegt de ambassadeur. "In Oekraïne wordt gekeken naar Nederland en met name Den Haag. Men wil kort samengevat Poetin in Den Haag hebben, in een tribunaal. Dat maakt ook deel uit van het vredesplan van Zelensky. Nederland heeft daar een rol in te spelen, met Den Haag als stad van internationaal recht." Tegelijkertijd spelen er zaken als kinderontvoeringen, zegt De Mol. "Dat gebeurt met name in de bezette gebieden. In het zuiden van van Oekraïne worden kinderen weggevoerd of weggehaald bij de ouders."

Hij vertelt dat de ambassade contact houdt met ngo's die daar zicht op hebben. "Wat is er gebeurd met deze kinderen, waar zijn ze, om hoeveel kinderen gaat het? Het is een problematiek die meerdere landen bezighoudt. Dat verklaart ook waarom dat Duitsland en Nederland samen een initiatief op dit terrein hebben genomen. Maar om de vinger achter de problematiek te krijgen heb je anderen nodig, om daar een scherp beeld bij te krijgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Als mens veranderd

Het gaat De Mol natuurlijk ook aan het hart. "Als je de verschrikkelijkheden en de wreedheden ziet maakt dat enorm boos en verdrietig. Af en toe weet je ook niet waar je met je emotie moet blijven. Tegelijkertijd stimuleert het enorm om juist op dat terrein van waarheidsvinding en rechtvaardigheid actief te blijven."

De ambassadeur omschrijft de situatie in Oekraïne als 'een permanent zwaard van Damocles dat boven het hoofd hangt'. "Het heeft mij veranderd in de zin dat ik misschien nóg minder naïef ben geworden. Ik zie dat ik met alles rekening moet houden. En dat mijn logica niet altijd de logica is van de wereld om ons heen. Ik moet mijn eigen koers varen en op mijn eigen gevoel afgaan van dat iets klopt of iets niet klopt. Ik moet dicht bij mezelf blijven."

Ster advertentie
Ster advertentie