Buitenland

Gambia op de goede weg na machtswisseling

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gambia op de goede weg na machtswisseling

Het gaat de goede kant op met Gambia. Een recente machtswisseling in het Afrikaanse land betekent volgens de EU een enorme politieke vooruitgang.

Het nieuwe regime is meer op het westen gericht en daar is de EU blij mee. Vandaag begint daarom een conferentie over de toekomst van het land, georganiseerd door de Europese Commissie.

De bedoeling is dat Gambia via de conferentie in contact komt met bedrijven of instellingen die de economie van het land een zetje kunnen geven. De EU hoopt zo dat er minder Gambianen migreren naar andere delen van de wereld. "Want elk jaar migreert een half procent van de bevolking uit het land", vertelt Afrika-kenner Arne Doornebal in NOS Met het Oog op Morgen.

'Overwinnaar der rivieren'

De machtswisseling is een politieke vooruitgang, vindt ook Doornebal. "Yahya Jammeh, de vorige president, noemde zichzelf 'overwinnaar der rivieren' en sneed de banden met het westen zoveel mogelijk af. Nu hij weg is, is er een soort politieke openheid ontstaan. Er komt een heleboel naar buiten waar de mensen geen weet van hadden. Ook erge dingen, bijvoorbeeld slachtoffers die onder zijn bewind zijn gemaakt."

Op de conferentie zullen vooral de unieke punten van de Gambiaanse economie benadrukt worden, weet Doornebal. "Dat is uiteraard toerisme. Dat moet verder uitgebouwd worden maar de infrastructuur ligt achter en er dreigt een energietekort. Daar moet aan gewerkt worden."

Bouwbedrijven kunnen dus hun slag slaan in Gambia. Net als olie- en gasbedrijven. "Want in de hele regio zijn behoorlijke hoeveelheden gas gevonden. Dat gaat de grond uit en daar wil Gambia van meeprofiteren."

Ster advertentie
Ster advertentie