Buitenland
NOS

Tekort aan stroom in Egypte, overheid vraagt mensen thuis te werken

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort aan stroom in Egypte, overheid vraagt mensen thuis te werken

In Egypte kampen ze met een enorm tekort aan stroom, daarom neemt de regering maatregelen om het stroomgebruik in te perken. Egyptenaren die op kantoor werken, moeten daarom de eerste werkdag van de week thuis werken. Dat is in Egypte op zondag. Joost Scheffers is journalist in Egypte en vertelt meer bij het NOS Radio 1 Journaal.

Egypte kampt met groot tekort aan stroom

Video niet beschikbaar

Thuiswerken

"Dat thuiswerken is een verplichting van de overheid die is opgelegd aan ambtenaren die niet direct met mensen samenwerken. Dus mensen in administratie en in de kantoren. Gisteren werden er herinneringen opgeroepen aan de corona-tijd waarbij iedereen thuis met zijn laptop werkte." De Egyptische overheid wil stroom besparen omdat grote kantoren veel stroom verbruiken door het gebruik van airconditioning. "Echter heb je thuis ook gewoon stroom nodig. Het is eigenlijk een beetje een verschuiving van een probleem wat Egypte doet. Ondanks dat veel van deze medewerkers geen airconditioning hebben, is het nog maar de vraag of dit zoden aan de dijk gaat zetten", vertelt Scheffers.

Hittegolven

Er is simpelweg niet genoeg stroom in het land. "Dat komt doordat er meerdere hittegolven zijn geweest deze zomer. In het land is er al sprake van 2 graden opwarming. Het is er al warmer dan vijftig jaar geleden. Het stroomverbruik stijgt gewoon gigantisch doordat het dagelijks 42 of 43 graden is en iedereen thuis met de airconditioning aan zit." Naast het thuiswerken neemt de overheid in Egypte ook andere maatregelen. "De overheid heeft winkelcentra opgelegd om de airconditioning niet te koud te zetten. Als het avond is doen ze op bepaalde plekken straatverlichting uit. Maar vooral proberen ze de bevolking bewust te maken van zuinig omgaan met stroom", eindigt Scheffers.

item hitte egypte

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie