Buitenland
NOS

'Zo'n 10.000 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Franse Rooms-Katholieke Kerk'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zo'n 10.000 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Franse Rooms-Katholieke Kerk'

Er verschijnt een nieuw rapport over seksueel misbruik binnen de Franse Rooms-Katholieke Kerk sinds 1950. Zondag werd al bekend dat er in de afgelopen 70 jaar zeker 3000 pedofielen actief waren in die kerk.

Nieuw rapport over seksueel misbruik binnen de Franse Rooms-Katholieke Kerk: 'zeker 3000 pedofielen actief geweest.'

In de afgelopen jaren kwamen er steeds meer verhalen naar buiten over seksueel misbruik binnen de kerk. Daarvoor zijn er ook al wat priesters veroordeeld. “Dat kwam vooral door druk van buiten af, niet door de kerk zelf”, vertelt correspondent Frank Renout in NOS Radio 1 Journaal. De kerk is uiteindelijk gezwicht na veel kritiek van het publiek.

Rapport

Zondag kwam al naar buiten dat er 3000 pedofielen actief waren in de kerk. Het zou gaan om daden als verkrachting, mishandeling en slavernij. "87% van de slachtoffers van deze daden is minderjarig", vertelt Renout. Dan zou het gaan over jongens tussen de 6 en 15 jaar oud.

Het rapport bestaat uit 2500 pagina’s en volgens Renout zijn twee thema’s interessant. Ten eerste is het aantal slachtoffers in het rapport van belang. Er werd al eerder gesproken van zo’n 10.000 slachtoffers. “Maar volgens het rapport zou dat getal in Frankrijk veel hoger liggen.” Het tweede thema in het rapport waar men naar benieuwd is, is of het misbruik in de kerk wijder verspreid is dan in andere sectoren. Dat thema wordt wel met enig kritiek ontvangen. “Er wordt van gezegd: is dat niet alleen bedoeld om de kerk vrij te pleiten, als later blijkt dat het elders net zo erg is”, legt Renout uit.

Reacties

Volgens Renout zorgt het rapport voor de nodige spanning in Frankrijk. Een van de commissieleden vertelde in de pers dat ze gechoqueerd was door de verhalen die langskwamen in het onderzoek. “Dat was vooral vanwege de wreedheid en sadisme waarmee dat geweld gepleegd werd.”

De slachtoffers in Frankrijk zouden uitkijken naar het rapport. “Die hebben heel erg lang in de kou gestaan. De kerk kwam relatief laat met dat onderzoek. Zij hebben heel lang moeten vechten voor erkenning.”

RJN RKK

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie