Buitenland
NOS

Trumps villa doorzocht door FBI: 'Kan grote politieke implicaties hebben'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Trumps villa doorzocht door FBI: 'Kan grote politieke implicaties hebben'

De FBI heeft een huiszoeking gedaan in de villa van Donald Trump in Florida. Volgens CNN was Trump op moment van de inval niet thuis. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Marieke de Vries.

Justitie heeft nog niet gezegd waarom de inval in Mar-a-Lago plaatsvond, het Witte Huis heeft eveneens geen commentaar. In een verklaring zwijgt Trump zelf ook over de aanleiding. Hij zegt alleen dat hij heeft meegewerkt met een regeringsonderzoek en dat 'deze onaangekondigde inval onnodig en ongepast is'.

Trump schreef zelf: "Dit zijn donkere tijden voor ons land, want mijn prachtige huis wordt momenteel belegerd, aangevallen en bezet door een grote groep FBI-agenten. Zoiets is er nog nooit met een president van de Verenigde Staten gebeurd." Volgens hem is ook zijn kluis opengebroken.

'Gebeurt niet zomaar'

"Gisterochtend nog voor zonsopgang hebben FBI-agenten met een huiszoekingsbevel in de hand Mar-a-Lago doorzocht", aldus De Vries. "Vooral de priv├ękamers en ze hebben dozen met documenten in beslag genomen."

"De vraag is nu: welke vermoedens heeft de FBI? Een huiszoekingsbevel wordt niet zomaar afgegeven en zeker niet als het een voormalige president betreft. Dit kan grote politieke implicaties hebben", zegt De Vries. "Het kan eruitzien als het beschadigen van een oud-president en mogelijk een toekomstige presidentskandidaat. Dat is heel hoog spel. Daar zal niet licht over nagedacht zijn. Dus er moeten goede redenen zijn geweest."

Documenten

"Het gaat waarschijnlijk om documenten die Trump na zijn vertrek uit het Witte Huis heeft meegenomen naar Mar-a-Lago, terwijl hij die eigenlijk had moeten inleveren bij het Nationaal Archief. Dat moet volgens de wet, maar Trump had maar liefst vijftien dozen vol documenten bijgehouden", aldus De Vries. "In februari heeft hij die dozen toch teruggestuurd, maar gedacht wordt nu dat niet alles is teruggegeven."

r1jn trump

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie