Buitenland
VPRO

Hoe een Spaanse buslijn spoorloos verdween van Google Maps

foto: ANPNp
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een Spaanse buslijn spoorloos verdween van Google Maps

Al jaren trekken toeristen en masse naar het wereldberoemde Park Güell in Barcelona. Tot grote frustratie van de bewoners daar, want hun lokale buslijn raakt overbelast. Toch vonden ze een wel heel bijzondere manier om de toeristen om de tuin - of, beter gezegd: om het park - te leiden. Daarover Spanje-watcher Laura Boog Posada bij Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Het wereldberoemde park Güell, ontworpen door de architect Antonio Gaudí is al jaren een toeristische trekpleister in Barcelona. Na de Basiliek van de Sagrada Familia is het bijzondere park de meest bezochte attractie in de Metropool. Tot ongenoegen van de bewoners van de omliggende wijk La Salut. Want door het massatoerisme dat naar het park komt, wordt hun vertrouwde buslijn overspoeld door toeristen.

"Het gaat allemaal om buslijn 116. Een populaire buslijn voor toeristen, want het is een directe lijn die naar park Güell leidt. De buslijn die hen altijd naar het werk had gebracht fungeert de afgelopen jaren als primair vervoersmiddel naar het park." legt Boog Posada uit.

Capaciteit van 20 man

Maar het arme busje heeft helemaal de capaciteit niet voor die duizenden, al dan niet miljoenen toeristen die op het park afkomen. "Het is een oude buslijn met een capaciteit van 20 man", vertelt Boog Posada. "De bewoners gebruikten de lijn vroeger gewoon om naar hun werk te gaan, maar dat lukt niet meer. Het werd zo erg dat ouderen de bus niet meer in konden met krukken."

"De bewoners waren er helemaal klaar mee, en klopten aan bij de gemeente". Vertelt de Spanje-watcher. "Nadat een verzoek om pendelbussen werd verworpen, kwamen de bewoners met een ander idee. Wat als de toeristen online de bus helemaal niet meer kunnen vinden? De bewoners dienden een verzoek in bij de gemeente om de buslijn te doen verdwijnen van Google Maps"

Plots, verdwenen

En na een lange radiostilte rondom bus 116 is de buslijn nergens te bespeuren op Google Maps en Apple-kaarten. "De gemeente heeft noch ontkend, noch bevestigd dat zij het verzoek hebben ingediend om de buslijn online te doen verdwijnen. Wel heeft Google gezegd dat zij zo'n buslijn nooit zouden verwijderen zonder een verzoek vanuit de gemeente."

"De bewoners zijn ontzettend blij, want de actie heeft gewerkt. De bus is leeg en weer beschikbaar voor de lokale bevolking. Er grapte zelfs een bewoner: de volgende stap is het hele Park Güell van Google Maps laten afhalen."

Juicht Oekraïne te vroeg? & Protest in Georgië tegen omstreden wet - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie