Buitenland
VPRO

Er heerst hennepfobie in Duitsland, ondanks aanstaande legalisering

foto: Edwin koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Er heerst hennepfobie in Duitsland, ondanks aanstaande legalisering

Cannabis met bedwelmende werking is nu nog verboden in Duitsland, maar niet voor lang. Want binnenkort gaat Duitsland het roken van cannabis gedeeltelijk legaliseren. Toch wordt er niet enthousiast gereageerd door cannabisgebruikers. Journalist Edwin Koopman maakte een reportage voor Bureau Buitenland in het Duitse Berlijn.

Het nieuwe beleid

Steffen Geyer is directeur van het Hennepmuseum van Berlijn. In dat museum hebben ze allerlei vormen van hennep, maar opvallende afwezige in de collectie zijn alle rookbare varianten; want die zijn verboden. "Het is zelfs zo erg dat we maar 4 kilo hennep thee in het museum hebben, want anders krijgen we de politie op ons dak", vertelt de wietkenner. Hij legt uit dat iedereen die in legale hennepproducten handelt verdacht wordt van onzuivere zaken. "Elke dag is ergens in Duitsland wel een huiszoeking omdat het roken ervan verboden is."

Geyer is ook de voorzitter van de koepelorganisatie van de zogenaamde cannabis clubs; verenigen die zijn opgericht met de aanstaande legalisering in het achterhoofd. "De wet schrijft voor dat je dit middel kan gebruiken als lid van een club die van alle leden precies bijhoudt hoe vaak en wanneer je rookt."

Onvrede

Ondanks dit nieuwe beleid zijn veel cannabisgebruikers niet tevreden. Zo ook de directeur van het Hennepmuseum. Hij vertelt dat cannabis in de praktijk verboden blijft: "In de regelgeving rondom het bezit, verbouwen, en de in- en uitvoer van cannabis verandert niks." Volgens de museumdirecteur is het enige wat er verandert is dat het bezit van 25 gram cannabis en het verbouwen tot drie planten niet meer vervolgd zal worden. "Dat was het."

Volgens Geyer gaat de wet dus nog lang niet ver genoeg. "Ze moeten cannabis legaliseren en niet alleen een klein puzzelstukje er van. Het idee dat cannabis slecht is en dat je het stiekem moet gebruiken blijft en dat is juist niet wat we willen."

Ook Oliver Waack-Jürgensen, de voorzitter van een van de vele cannabis groepen, vindt dat dat deze wet gemaakt is door mensen die geen idee hebben van cannabis. "Ze zitten met het idee dat wij criminelen zijn en dat we het willen verkopen aan kinderen en dat is echt bullshit! We staan voor 8 miljoen cannabisgebruikers in Duitsland."

Ook legt Waack-Jürgensen uit dat zij juist kunnen helpen met het verkleinen van de zwarte markt en dat ze kunnen controleren of het middel wel van een goede kwaliteit is. "Daar hebben wij geen wettelijk korset voor nodig."

Vergelijking met Nederland

Steffen Geyer vindt dat ook de Nederlandse staat het legaliseren van cannabis niet goed heeft aangepakt. "Ze hebben 30 jaar lang niks gedaan om de criminaliteit weg te houden uit deze industrie." De museumdirecteur vertelt dat Nederland nu pas begint met groepsprojecten waar wiet legaal is, waar criminelen veel minder grip op dit product hebben en waar in geen geld wordt witgewassen. "Maar om dat door te zetten is er veel politieke moed nodig."

Wat kan Nederland leren van Polen en Hongarije? & Hennepvrees in Duitsland - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie