Buitenland
NOS

Hoe is het dagelijks leven nu in Israël?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het dagelijks leven nu in Israël?

Fotograaf Thomas Schlijper woont in Tel Aviv samen met zijn vriendin en pasgeboren kindje. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt hij hoe het dagelijks leven in Israël er op dit moment uit ziet, nu het land in oorlog is.

Video niet beschikbaar

Stilte

"Het is best bizar", vertelt de fotograaf in de uitzending. "Ik heb dit interview nu met jou en normaal zou ik naar een andere ruimte in het huis gaan om stilte te vinden. Nu zit ik naast het open raam en het is stil. Het is absurd. De stad is al een hele week, sinds het begonnen is, stil. Zeker 's nachts en 's avonds. Terwijl het altijd een ontzettende levendige, rumoerige stad is. Het is nu gewoon stil. Ik word er een beetje gek van. Omdat je weet: er staat iets te gebeuren. De adem wordt ingehouden."

Schlijper vertelt dat hij eigenlijk liever niet weg wil uit Tel Aviv met een repatriëringsvlucht. "Eén reden is technisch. Onze baby is pas geboren en die heeft nog geen paspoort. Dus het wordt nog een gedoe om überhaupt weg te mogen."

Maar hij wíl ook niet weg: "Een andere reden is: ik vind het ook heel erg om hier weg te gaan. Ik hou van deze plek. Ik ben hier zo thuis en ik hou van de mensen hier, de mensen die ik ook maar half ken op straat, in koffietentjes, de mensen die ik elke dag op straat tegenkom. Dit is mijn plek. Ik wil hier helemaal niet van verjaagd worden."

Iedereen kent iemand

De oorlog leeft enorm op straat, vertelt Schlijper. "Elk gesprek op straat begint met checken: hoeveel mensen ben jij kwijt? In Nederland na MH17 waren ongeveer 200 Nederlanders in één klap dood. En Nederland heeft 17,5 miljoen mensen. Bijna iedereen kende iemand die in dat vliegtuig zat. Dit land heeft maar 9 miljoen inwoners. Er zijn 1200 mensen vermoord. Dus bijna iedereen kent wel meerdere mensen die vermoord of gegijzeld zijn."

Wat zijn de effecten van de aanslagen en de oorlog op het dagelijks leven in Israël?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie