Buitenland
NOS

Theranos-oprichter Holmes schuldig aan oplichting: 'Ze heeft keihard gelogen'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Theranos-oprichter Holmes schuldig aan oplichting: 'Ze heeft keihard gelogen'

Elizabeth Holmes, oprichter en oud-topvrouw van het Amerikaanse bloedtestbedrijf Theranos is schuldig bevonden in de grote fraudezaak tegen haar. De jury acht deels bewezen dat Holmes investeerders voor honderden miljoenen dollars heeft opgelicht en patiënten in gevaar heeft gebracht met onnauwkeurige testresultaten. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met serie-ondernemer en durfinvesteerder Janneke Niessen.

Video niet beschikbaar

"Dit gebeurt wel vaker. Jonge bedrijven verkopen een droom aan investeerders. Daar zijn de investeerders zich ook van bewust. Maar je ziet steeds vaker dat ondernemers de werkelijkheid mooier voordoen dan die is, omdat het om grote bedragen gaat en ze onder druk staan", zei Niessen.

Op een later moment hoort Holmes van de rechter welke straf ze krijgt. Haar hangt een gevangenisstraf van 80 jaar boven het hoofd, maar Amerikaanse media verwachten dat die veel lager zal uitvallen.

Luchtkasteel

Op 19-jarige leeftijd besloot Elizabeth Holmes haar studie aan de prestigieuze universiteit Stanford af te breken om de toekomst van de gezondheidszorg te veranderen met een revolutionaire techniek, waarbij met slechts één druppel bloed honderden tests zouden kunnen worden gedaan. Op het hoogtepunt in 2014 had het bedrijf een beurswaarde van 9 miljard dollar, totdat The Wall Street Journal een jaar later voor het eerst onthulde dat de bloedtestapparaten onnauwkeurig en gebrekkig waren.

Holmes' product bleek een luchtkasteel - iets wat ze bovendien naarstig probeerde te verbergen - en de waarde van Theranos stortte totaal in. In 2018, het jaar waarin Holmes werd aangeklaagd, hield het bedrijf op te bestaan. In de rechtszaak is door de aanklagers duidelijk gemaakt dat Theranos helemaal geen nieuwe bloedtests heeft geïntroduceerd, maar dat het bedrijf in het geheim werkte met traditionele apparaten van Siemens.

'Keihard liegen'

"Deze rechtszaak laat zien dat er een grens is. Over de werkelijke situatie moet je eerlijk zijn", aldus Niessen. "Maar wat hier ook meespeelt, is dat het om een medische start-up gaat. Patiënten kwamen in gevaar. Ze heeft gelogen over contracten die ze had, over resultaten van andermans machines. Ze heeft gelogen over medische resultaten, mensen dachten bijvoorbeeld dat ze hiv hadden terwijl dat niet waar was. Het is gewoon keihard liegen."

Niessen: "Ook in Nederland durven we steeds groter te dromen. En ook hier stellen ondernemers de realiteit anders voor omdat de druk toeneemt en ze maar één uitweg zien. Ondernemers die de wereld willen veranderen, maar er gaandeweg achter komen dat het niet haalbaar is en vervolgens fraude plegen, hun investeerder oplichten dus."

r1jn holmes

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie