Buitenland
VPRO

Weinig voortgang aan front: Oekraïne vreest verlies Amerikaanse steun

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weinig voortgang aan front: Oekraïne vreest verlies Amerikaanse steun

Nu alle ogen gericht zijn op de oorlog tussen Israël en Gaza en een mogelijke uitbreiding van het conflict, begint men zich zorgen te maken in Kyiv. Kan Oekraïne straks nog wel rekenen op Amerikaanse steun, die zo belangrijk is in de oorlog tegen Rusland? En op hoeveel fronten tegelijkertijd kan de Verenigde Staten een oorlog ondersteunen? Daarover spreken Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen en Casper Thomas, oud-correspondent Amerika in Bureau Buitenland.

Politiek heet hangijzer

Volgens president Biden kan de Verenigde Staten het prima aan om zowel Oekraïne als Israël te steunen. De vraag is hoe reëel die belofte is. "Dat hangt er vanaf hoe je die steun gaat invullen", legt Casper Thomas uit. "Die morele steun kun je altijd wel kwijt, en financieel zou het ook nog wel kunnen. Maar dan komt het politieke heten hangijzer: Is Washington eensgezind genoeg dat Amerika dat wil."

Thomas: "Daar gaat het lastig worden. Terwijl Biden de woorden spreekt dat er sinds de geschiedenis van het Romeinse Rijk geen machtiger land is geweest dan de Verenigde Staten, vechten achter hem democraten en republikeinen elkaar de tent uit over dit soort onderwerpen."

Quote

Als er discussie is over wapens naar Oekraïne, dan kijkt men in Europa naar die eerste stap van de Amerikanen.

Michiel Driebergen

Amerika zet de toon

Die onzekerheid baart Oekraïne grote zorgen. Michiel Driebergen noemt het een zorgwekkende boodschap. "Je zou bijna zeggen dat als Biden het zo moet benadrukken, dat het wel degelijk een probleem is." En die steun van de Verenigde Staten is belangrijk, en niet alleen omdat het land de grootste wapenleverancier van Oekraïne is. "Wat we de afgelopen twee jaar hebben gezien", begint Driebergen, "is dat Amerika altijd de toon zet. Als er discussie is over wapens naar Oekraïne, dan kijkt men in Europa naar die eerste stap van de Amerikanen."

Een direct voorbeeld is de discussie van nog geen maand geleden over nieuwe raketsystemen die al dan niet aan Oekraïne geleverd moesten worden. Terwijl dat gesprek in het Amerikaans Congres gevoerd werd, kwam de vraag ook op of Duitsland dan ook niet de zogenaamde Taurus raketten aan Oekraïne moest sturen. "Duitsland heeft voortdurend de volgende stap gezet nadat de Amerikanen de eerste zette. Dus als Amerika die raketten niet levert zul je zien dat die Taurus raketten er ook niet komen. En zo zie je al de eerste terugschrijdende stapjes in Berlijn."

'Poetin lijkt tevreden'

De grote zorgen van Oekraïne over de Amerikaanse steun hebben ook te maken met de voortgang aan het front. Die verloopt volgens Driebergen namelijk stroef. "Het hoofd van de militaire inlichtingendienst zei een aantal dagen geleden dat ze achterlopen op schema. En dit is een man die normaal gesproken de moed erin houdt."

Met name aan het zuidelijk front, waar een maand geleden nog gestaag voortgang werd geboekt, ligt het volgens de Oost-Europa correspondent helemaal stil. "Er wordt zelfs amper gevochten momenteel. De winter nadert en de militairen zijn moe."

Tegelijkertijd lijkt Rusland nieuwe aanvallen uit te voeren op Koepjansk en Avdiivka. Die aanvallen zijn volgens Driebergen niet zozeer een poging om nieuw land te veroveren. "Poetin heeft een aantal dagen geleden gezegd dat ze vooral bezig zijn met een actieve verdedigen. Eigenlijk zegt hij voor het eerst, zo interpreteer ik het, dat ze het bij deze frontlinie willen houden. Poetin noemt het geen klein gebied en het lijkt erop dat hij tevreden is, want verdedigen is makkelijker dan aanvallen."

Luister het hele gesprek met Michiel Driebergen en Casper Thomas: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie