Buitenland
VPRO

Naast Gaza is spanning in Westbank ook om te snijden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Naast Gaza is spanning in Westbank ook om te snijden

Alle ogen zijn gericht op Gaza waar de oorlog in alle ellendigheid voortduurt. Intussen stijgt ook de spanning op de Westelijke Jordaanoever, ook wel de Westbank genoemd. Hoe is de situatie daar? VRT-journalist en defensiespecialist Jens Franssen bezocht het gebied en vertelt wat hij daar gezien heeft.

Video niet beschikbaar

Hamas populair in Westbank

In Oost-Jeruzalem lopen de gemoederen hoog op. Franssen vertelt hoe hij met twee jongens sprak die volledig achter Hamas zeggen te staan. "Als je doorvraagt naar omgekomen kinderen en vrouwen dan proberen ze dat te ontkennen. De reactie is eigenlijk: waar waren jullie toen er Palestijnen werden gedood? Het gevoel wat heerst is dat Israël een koekje van eigen deeg heeft gekregen en dat ook verdient."

Spanning

Israëlische kolonisten kopen rondom het Palestijnse gebied huizen op. Jonge Joodse gezinnen zijn zich daar komen vestigen. Franssen: "Ze hangen de vlaggen uit ter provocatie. Het laat wel zien dat ze op scherp staan." Er is vrijwel niemand meer op straat, vertelt hij. "Aan de Israëlische zijde zijn de scholen dicht. De Palestijnse scholen zijn nog wel open." De spanning is om te snijden, merkte Franssen zelf ook. "De fixer waarmee ik reed, die daar zelf woont, vertelde dat we normaal gesproken in een file zouden staan. Door de opgevoerde controle is het lastig om bepaalde delen van het Palestijnse gebied binnen te komen. Er is bijvoorbeeld nog maar één ingang in de Palestijnse enclave, terwijl dat er eerst drie waren. Het binnenrijden van dorpen wordt lastig gemaakt door heel veel checkpoints op de Westbank."

Vrees voor de toekomst

Inwoners van het gebied zijn bang voor een escalatie. Franssen: "Je hoort mensen zeggen: we weten niet wat de toekomst gaat brengen, het kan zomaar zijn dat onze enclave afgesloten wordt. Er is op het moment nog veel onzekerheid."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie