Buitenland
NOS

Verlenging gevechtspauze in Gaza: 'Dezelfde ruilformule en humanitaire hulp'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verlenging gevechtspauze in Gaza: 'Dezelfde ruilformule en humanitaire hulp'

De gevechtspauze in Gaza wordt met twee dagen verlengd. Israël en Hamas kwamen vorige week donderdag een bestand van vier dagen overeen, dat vrijdagochtend inging. Gisteren zou de laatste dag zijn. Behalve de verlenging zouden nu ook 20 Israëlische gijzelaars en 60 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten. Voormalig Israël-correspondent Inez Polak was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"De verlenging is volgens dezelfde formule. Die houdt in tien Israëliërs die vrijkomen tegen drie keer zoveel Palestijnse gevangenen. En het doorgaan van humanitaire hulp aan Gaza", zegt Polak.

"De gegijzelde Israëliërs kregen weinig te eten. Ze kwamen haast allemaal sterk vermagerd terug. Ze sliepen op stoelen, kregen geen medicamenten, maar ze zijn voor zover bekend niet slecht behandeld. Je hoort geen verhalen over mishandeling, maar wel uitputting na vijftig dagen."

'Ongewis bestaan'

"De Palestijnse gevangenen zaten in de gevangenis. Ze kregen wel te eten en hadden een eigen celletje", vertelt Polak. "Maar het was ook een ongewis bestaan. Er waren kinderen die daar zonder enige aanklacht zaten."

"Maar de Israëliërs krijgen daar niets van mee. Ze kijken de hele dag alleen naar hun eigen gijzelaars. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat."

'Hamas scoort'

"En in Arabische en Palestijnse media scoort Hamas alleen maar. Zij krijgen die gevangenen vrij en zorgen voor humanitaire hulp. Ze hebben weer voedsel en brandstof", aldus Polak.

"Hamas kan die gevechtspauze zelf ook heel goed gebruiken. Ze zijn een beetje aan het uitrusten. Je kunt nu eenmaal niet 100.000 soldaten de hele tijd in het veld houden."

oog polak

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie