Buitenland
VPRO

Hype afvalpil zorgt voor medicijntekort België: 'Ze steken er zelfs de grens voor over naar Nederland'

foto: goplay.be
  1. Nieuwschevron right
  2. Hype afvalpil zorgt voor medicijntekort België: 'Ze steken er zelfs de grens voor over naar Nederland'

Het begon bij Elon Musk en heeft inmiddels de Vlaamse mediamagnaat Gert Verhulst bereikt: de hype rondom het diabetes-medicijn Ozempic. Het middel zou heel goed werken als afslankmiddel. Maar, zo vertelt correspondent Annelies Bontjes in Bureau Buitenland, de hype is inmiddels zo groot dat er tekorten zijn ontstaan in België, en dat jaagt menig Belg inmiddels de grens over.

Gert Verhulst

"Zelfs de Kardashians zouden het volgens geruchten gebruiken", deelt de correspondent. "En in Vlaanderen heeft de bekentenis van Gert Verhulst op nationale televisie dat hij het middel ook een maand gebruikt heeft veel stof doen opwaaien. Inmiddels lijken zoveel Belgen zijn voorbeeld te volgen dat er een tekort is ontstaan in Belgische apotheken."

Ozempic

Het medicijn Ozempic is eigenlijk een middel voor mensen die lijden aan diabetes type 2. Het regelt het suikergehalte in hun bloed en moet een keer per week in de buik worden gespoten. Ook geeft het medicijn de hersenen het signaal dat je verzadigd bent waardoor je hongergevoel wordt onderdrukt. "Dat maakt het erg populair bij mensen die willen afvallen."

Ozempic is belangrijk voor de diabetespatiënten. Wanneer het niet wordt ingenomen kan het leiden tot flauwtes, hartaanvallen en epileptische aanvallen. "Daarom wil de Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke restricties op dit medicijn te zetten, zodat het tijdelijk niet meer mag worden voorgeschreven aan mensen met overgewicht maar alleen nog aan diabetespatiënten. Het verbod zal mogelijk al deze week in gaan", aldus Bontjes.

Quote

Belgen gaan niet meer alleen naar Nederland en Frankrijk voor goedkopere boodschappen.

Annelies Bontjes

Gevaren

Naast de gevaren van een medicijntekort bij diabetespatiënten, is het middel zelf ook niet zaligmakend. Volgens de correspondent zijn er bijwerkingen zoals maag- en darmklachten en wordt er nu onderzoek gedaan naar een mogelijk verband met zelfmoord gedachtes. "Ook moet je zorgen dat de kleinere porties die je eet wel genoeg vitaminen en eiwitten hebben. Het is niet alleen maar een prikje, je moet echt je levensstijl veranderen."

De grens over

Terwijl Gert Verhulst op nationale televisie vertelde spijt te hebben van zijn medicijngebruik nadat hij hoorde van de medicijntekorten, is dat nog niet bij alle Belgen het geval. "Mensen proberen toch aan het medicijn te komen, en als dat niet meer lukt in eigen land door de tekorten die er ontstaan, dan maar over de grens. Dus Belgen gaan niet meer alleen naar Nederland en Frankrijk voor goedkopere boodschappen, maar gaan er ook langs de apotheek om dit medicijn in te slaan."

Luister de hele uitzending van Bureau Buitenland: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie